Teatru

Nopti cu IsadoraNopţi cu Isadora

De Ion Jurca Rovina

Un spectacol în regia lui Sabin Popescu

O tumultoasă, fascinantă poveste de iubire, Nopţi cu Isadora reface ficţional traseul unui cuplu celebru, _ramat a geniului celor doi poli ai săi – Isadora Duncan, deschizătoare de drumuri a expresionismului în arta dansului şi poetul rus Serghei Esenin. Ea, spre apusul carierei, cu o istorie _ramatic _ramatic şi cu o viaţă publică zbuciumată; el, poet adulat, tânăr, frumos, nebun, sălbatic. Totul le stă împotrivă: istoria, limba, cariera fiecăruia dintre ei. Şi totuşi, fascinate, spiritele lor se caută şi se găsesc, egale în intensitatea cu care trăiesc, cu care iubesc, cu care gândesc. Foc puternic, mistuitor, dragostea dintre Isadora Duncan şi Esenin arde totul în jur. Dar ce rămâne în urma acestei iubiri?

Teatrul Naţional Timişoara, Sala Mare, 6 mai, ora 19

De-a Baba oarba

De Edna Mazya 

Un spectacol în regia artistică a Mihaelei Lichiardopol

Studio “Uţu Strugari”, 7 mai, ora 19

CloacaCloaca

După Maria Goos 

Un spectacol în regia artistică a Mihaelei Lichiardopol

Patru vechi prieteni, acum la vârsta de mijloc, se reîntâlnesc într-un moment de cotitură pentru viaţa fiecăruia dintre ei. Nu mai sunt tineri, dar nici bătrâni încă, libertatea li se pare o noţiune din ce în ce mai relativă, opţiunile – tot mai limitate: Pieter, istoric de artă, acum funcţionar, e în mijlocul unui conflict stresant cu primăria, pentru nişte tablouri odinioară subevaluate. Joep, politician de succes, se ascunde la Pieter de eşecul său matrimonial. Tom, avocat celebru, încearcă să-l ajute, deşi îşi are şi el propriile lui probleme cu drogurile. În sfârşit, Maarten, dramaturg, are o relaţie cu fiica de 18 ani a lui Joep. Patru poveşti, patru destine care se întrepătrund şi care, între tragic şi comic, pun la încercare o prietenie de-o viaţă.

Studio “Uţu Strugari”, 8 mai, ora 19

Prometeu inlantuitPrometeu înlănţuit

După Eschil 

Un spectacol de Kokan Mladenovici

Asociem, de aproape două milenii şi jumătate, numele lui Prometeu cu revolta, cu lupta contra ignoranţei în care dintotdeauna Puterea, oricare ar fi fost ea, şi de orice fel – politică, economică, militară sau religioasă – a încercat să-i ţină pe cei mulţi. Masă de manevră, carne de tun; există mii de expresii care traduc oprimarea. De-a lungul timpului n-a existat doar Prometeu, iar focul a devenit de mult o metaforă pentru concepte ca informaţia, justiţia, dreptul elementar la viaţă, la apartenenţă etnică, la educaţie etc. Sunt flăcări pentru care mii de oameni, mii de Prometei, cu trupul poate slab, dar cu suflet de titani, au suferit şi şi-au dat viaţa. Au luptat cu un Zeus care are, şi el, tot atâtea feţe. Lumea noastră se află din nou în suferinţă: războiul are alte chipuri, uneori pur şi simplu mai dure ca înainte, alteori doar mai subtile, dar violenţa – pumnul pe care cei puternici îl înfig în faţa celor ce-ndrăznesc să se ridice împotriva lor – este aceeaşi. Şi azi, exact ca şi atunci, un nou Prometeu fură focul noilor zei. Şi azi, exact ca şi atunci, este înlănţuit. Şi azi, ca şi atunci, refuză să renunţe.
Teatrul Naţional Timişoara, Sala Mare, 10 mai, ora 19

7-77/7

Premieră

Un spectacol în regia şi coregrafia lui Baczó Tünde

Teatrul Maghiar “Csiky Gergely” Timişoara, Sala Mare, 6 mai, ora 19

Incendii

De Wajdi Mouawad

Un spectacol în regia lui Radu-Alexandru Nica

Teatrul Maghiar “Csiky Gergely” Timişoara, Sala Studio, 6 mai, ora 19

Regina frumusetii din LeenaneRegina frumuseţii din Leenane

De Martin McDonagh

Un spectacol în regia lui Upor László

Acest mic sat irlandez numit Leenane se află foarte departe de Timişoara, Novi Sad sau chiar Budapesta. Dar întâmplările din această piesă sunt de zi cu zi, chiar şi aici. Sper sincer că răsturnările de situaţie şi momentele cele mai dramatice din piesă îi sunt cunoscute spectatorului numai din auzite. Rar mai găsim printre noi pe cineva atât de norocos/ghinionist, care să nu fi experimentat pe propria-i piele agoniile, respectiv frumuseţea ciudată şi profundă a relaţiilor dintre personajele interdependente, fără nicio speranţă. Aşadar, Leenane este aici, iar noi suntem acolo în Leenane.

Teatrul Maghiar “Csiky Gergely” Timişoara, Sala Studio, 6 mai, ora 19

Print Friendly, PDF & Email