Teatru

Oraşul nostru

Orasul nostruDe Thornton Wilder 

Un spectcaol în regia artistică lui Ion-Ardeal Ieremia

Oraşul nostru explorează relaţia dintre doi tineri, Emily Webb şi George Gibbs, vecini în Grover’s Corners, un orăşel pierdut în New Hampshire. În lipsa lor de tonuri acute, ei rezonează perfect cu lumea care populează începutul de secol XX, în bucuriile şi spaimele ei, în descoperirile şi ignoranţa ei, în inocenţa şi obtuzitatea ei. Într-un fel foarte simplu şi direct, piesa lui Wilder oferă terenul propice experienţei umane universale. Simpla poveste de iubire este mereu şi mereu redescoperită întrucît pune întrebări despre lume, viaţă, iubire şi moarte care sfidează timpul, ca şi despre barierele sociale cărora li se schimbă doar numele, nu şi semnificaţia.

Teatrul Naţional Timişoara, Sala 2, 15 aprilie, ora 19

Bad-bed-storiesBad Bed Stories

De Oleg şi Vladimir Presniakov 

Un spectacol în regia lui Traian Şoimu

Oleg şi Vladimir Presniakov – sau fraţii Presniakov, cum semnează majoritatea lucrărilor –, fie că e vorba de teatru, roman, sau scenariu de film, au devenit în scurt timp revelaţia cu impact internaţional a culturii contemporane ruseşti. În egală măsură scriitori, dramaturgi, scenarişti, regizori, producători şi actori, fraţii Presniakov au început punând bazele unui teatru al Universităţii din Ekaterinburg (unde predau amândoi) şi au început să scrie pentru a oferi tinerilor actori texte de teatru experimental. Oleg şi Vladimir Presniakov scriu în tandem. Piesele lor, puternic ancorate în realitatea zilei de azi, transced limitele geografice şi de limbă ale Rusiei post-sovietice. Textele lor explorează sensibilitatea unei generaţii silite să reziste într-o lume plină de violenţă, iar impactul uriaş pe care l-au avut pe toate continentele lumii îşi are, probabil, rădăcinile în profunda empatie şi în deplina înţelegere pe care autorii o au faţă de oamenii în jurul cărora trăiesc şi scriu.

Studio “Uţu Strugari”, 16 aprilie, ora 19

Bash

BashDe Neil LaBute

Un concept de Alexandra Didilescu şi Colin Buzoianu

Bash este un triptic de trei piese într-un act, o explorare în egală măsură lucidă şi emoţională a răului, în complexitatea lui, în aparenţa sa adesea benignă, cotidiană. O recontextualizare a tragediilor lui Euripide, Bash reuneşte textele Ifigenia în Orem, O şleahtă de sfinţi şi Medea Redux. Confesiuni, pseudo-comunicare, sex, iubiri sufocate, violenţă, compun acest – aproape – poem despre această nedefinită zonă obscură ce ne locuieşte pe fiecare din noi.

Studio “Uţu Strugari”, 17 aprilie, ora 19

Urâtul

De Marius von Mayenburg

Un spectacol în regia lui Theodor-Cristian Popescu

Lette este urât, dar nu este conştient de asta. Într-o zi află că înfăţişarea sa nu tocmai plăcută constituie motivul pentru care şeful său nu îi permite să îşi prezinte cea mai nouă invenţie la un congres. Când îşi dă seama că frumuseţea nu stă în ochii privitorului şi după ce chiar şi soţia evită să îl mai privească, se hotărăşte să se opereze, lucru ce are urmări semnificative în viaţa sa profesională şi privată: competenţa îi este apreciată şi devine râvnit de admiratoare. Însă când faţa sa devine un produs căutat pe piaţă, viaţa i se schimbă din nou.

Teatrul German de Stat Timişoara, Sala TGST, 14 aprilie, ora 19.30

derdiedansderdiedans

Performance după un concept de Florin Fieroiu

Un spectacol în regia lui Florin Fieroiu

Spectacolul – dezvoltat ca performance de către cei zece actori împreună cu coregraful Florin Fieroiu şi echipa sa – vorbeşte despre rolurile sexelor şi despre aşteptările pe care societatea le manifestă faţă de individ. Elementele de mişcare şi textele create tocmai de interpreţi, asezonate cu o doză de improvizaţie, au generat un spectacol unitar care comentează cu umor unele dintre neajunsurile şi năzuinţele fiecăruia. Deschiderea T.G.S.T. spre teatrul de mişcare a generat invitaţii ale acestui spectacol la diverse festivaluri, de la Arad până la Tbilisi, în Georgia.

Teatrul German de Stat Timişoara, Sala TGST, 15 aprilie, ora 19.30

Fetiţa din bolul peştelui auriu

Fetita din bolul pestelui auriuDe Morris Panych

Un spectacol în regia lui Radu Afrim

Vremuri tulburi: În Canada anilor '60, Iris, o fetiţă de 10 ani, trăieşte împreună cu părinţii ei şi cu Miss Rose, o chiriaşă mai puţin agreată, într-o casă de pe malul oceanului. Fetiţa nu ezită să îi pună la punct pe adulţii din jurul său, merge la o şcoală catolică, deşi se declară budistă, şi îşi adoră peştişorul auriu. Acesta dispare din casă chiar in ziua în care mama ei decide să îşi părăsească familia, şi doar o coincidenţă face să nu se întâmple astfel. La scurt timp, Iris îl aduce acasă pe un naufragiat care seamănă izbitor de  mult cu peştişorul ei auriu, astfel că deodată fata începe să creadă în reîncarnare. Va reuşi acesta să îi apropie din nou pe membrii acestei familii?

Teatrul German de Stat Timişoara, Sala TGST, 17 aprilie, ora 19.30

Afacere murdară

Afacere murdaraUn spectcol în regia lui Gyulay Eszter

Frica, neîncrederea, vulnerabilitatea şi agresiunea stau ghemuite pe rafturile sufletului. Pe dinafară, nu transpare nimic. Degeaba scrijelim glazura, foarte rar vedem dincolo de suprafaţă. Vitrine murdare. Gesturi ambigue. Mesaje mâzgălite. Ordine opuse. Deodată. Ne obişnuim cu lacrimile. Şi cu zâmbetele contrare. Ne agăţăm de convingeri potrivnice. Mai putem, oare, să ne privim direct în ochi? De ce ne stau gândurile cu ochii plecaţi?

Teatrul Maghiar “Csiky Gergely” Timişoara, Sala Studio, 15  aprilie, ora 19

Print Friendly, PDF & Email