Taxa pe paragină, introdusă de anul viitor în Timişoara

Aşa-numita „taxă pe paragină” s-ar putea introduce de anul viitor, la Timişoara. Văzută ca unica metodă de a rezolva măcar parţial problema imobilelor vechi degradate din centrul oraşului.

 

Capitală Culturală Europeană fără clădiri scorojite

Proprietarii clădirilor vechi degradate din centrul Timişoarei, care nu sunt cazuri sociale, riscă amenzi uriaşe din 2018, când Primăria a anunţat că intenţionează să introducă „taxa pe paragină”.

„Amenzile vor fi necruțătoare, nivelul lor este stabilit prin lege și le vom da cât de des ne lasă legea, pentru toți proprietarii de clădiri din centrul istoric și din Piața Victoriei care nu-și întrețin clădirile. Aici ne vom concentra în mod special, pentru că acest areal reprezintă emblema Timișoarei. Se apropie anul 2021, noi nu putem să primim un milion și jumătate de vizitatori cu clădiri scorojite, în paragină, încât să lăsăm impresia că suntem în țara nimănui”, declară primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

După o notificare, proprietarii de clădiri degradate din zona centrală ar putea plăti impozite majorate de trei, patru sau cinci ori, în funcție de un punctaj calculat de o comisie specială formată la Primărie.

Preşedintele Asociaţiei Proprietarilor din Timişoara Rodica Militaru, care este şi membru al USR Timiş, spune că vede această taxă pe paragină ca pe un demers normal, fiind o măsură ce se aplică în destul oraşe vest-europene. „Mi se pare totuşi amuzant că, deşi Hotărârea de Consiliu Local este în vigoare de doi ani, ea se aplică de abia după ce s-a anunţat că se repară clădirea în care e sediul PNL”, afirmă Rodica Militaru.
Aceasta mai spune că taxa pe paragină trebuie aplicată diferenţiat, pentru că sunt şi mulţi proprietari cu bani care refuză să se implice în procesul de reabilitare, după cum sunt şi multe cazuri sociale, oameni bătrâni, cu venituri mici, care stau într-un apartament cu părţi comune, ce nu poate fi vândut, pentru că nu îl cumpără nimeni.

 

Impozite majorate semnificativ

Pe proprietarii imobilelor neîngrijite îi aşteaptă, de anul viitor, majorări semnificative ale impozitelor, între 300% şi 500%, în funcţie de gradul de degradare al clădirii.

Punctaj maxim, cu impozit majorat în grad corespunzător, îl vor avea clădirile cu:

 • crăpături de dimensiuni mari în pereţi;
 • structură slăbită şi deformată;
 • elemente ale structurii verticale lipsă;
 • elemente din lemn rupte şi lipsă;
 • deformări majore ale structurii şarpantei;
 • coşuri de fum sau lucarne lipsă;
 • elemente decorative desprinse, care prezintă risc de cădere;
 • elemente de tinichigerie care lipsesc şi prezintă risc major pentru trecători;
 • materiale componente ale tâmplăriei puternic deteriorate şi deformate;
 • zugrăveală exfoliată sau decolorată pe mai mult de 30% din suprafaţă;
 • porţiuni de tencuială ce cad, se desprind şi/sau sunt puternic umede;
 • tencuială degradată pe o suprafaţă de mai mult de 30%;
 • jgheaburi şi burlane deteriorate în totalitate sau lipsă, fără tubul de racord la reţeaua de canalizare;
 • acoperiş lipsă sau degradat în proporţie de peste 30% din suprafaţa totală.

Şi pentru că terenurile neîngrijite, năpădite de ambrozie, şi-au adus din plin contribuţia la creşterea numărului timişorenilor care suferă de alergii, Primăria Timişoara doreşte să combată tendinţa de lăsare a terenurilor în paragină, stabilind aceeaşi grilă de impozitare semnificativ mai mare, cu majorări de 500% pentru proprietarii de terenuri neîngrijite.

Conform Municipalităţii, în categoria teren neîngrijit intră acele acele terenuri care se află într-un cartier construit şi locuit, dar care sunt neîngrădite, pe care nu s-au efectuat lucrări de prelucrare a solului, care nu au fost cultivate sau amenajate  peisagistic şi pe care de regulă există abandonate deşeuri.

Print Friendly, PDF & Email