Tarifele personalizate de la Parcul Industrial, din nou, subiect de scandal

„E o debandadă totală”, spune un consilier judeţean

parcul industrial timisoara 3Reducerile sau amnistiile mai mult sau mai puţin diferenţiate făcute de Consiliul Judeţean Timiş în cazul unor firme concesionare ale Parcului Industrial, care au înregistrat plăţi restante, se întorc acum împotriva administraţiei judeţene. La ultima şedinţă de plen s-a discutat şi despre necesitatea respectării principiilor unei concurenţe corecte în cazul societăţilor concesionare din Parcul Industrial, loc în care unii consilieri judeţeni susţin că e o debandadă.

 

Solicitări de lămurire a situaţiei

Reducerile sau ştergerile de datorii făcute în ultimii ani de Consiliul Judeţean Timiş în cazul firmelor din Parcul Industrial şi Tehnologic Timişoara au creat acum o situaţie tensionată. Câţiva consilieri judeţeni au solicitat explicaţii în legătură cu problemele de aici, cerând tratament egal al firmelor concesionare.

În urma unor proiecte prin care se dorea stabilirea de tarife pentru firme concesionare din PITT, mai mulţi consilieri judeţeni semnalau conducerii CJ Timiş că „ni s-a atras atenţia, inclusiv de către Curtea de Conturi, că noi nu putem acorda drepturi preferenţiale unor firme din Parcul Industrial Timişoara”. Aceiaşi aleşi judeţeni au avertizat că trebuie asigurat un tratament corect, egal firmelor concesionare.

În faţa acestor luări de poziţie, după o lungă perioadă în care a susţinut că lucrurile decurg foarte bine la PITT, conducerea CJ Timiş a recunoscut că sunt din nou probleme cu administrarea acestui obiectiv. „Am rugat să se găsească o soluţie pentru funcţionarea PITT, în următoarele trei luni de zile, întrucât am constatat cu toţii că sunt probleme de funcţionare în PITT, probleme din punct de vedere al gestionării contractelor financiare, juridice şi cred că e cazul să găsim o soluţie mai bună şi fiecare să vină cu propuneri în acest sens. Dacă nu dăm posibilitatea Executivului să încheie contracte cu o serie de firme, iarăşi ajungem în instanţă, iarăşi vor fi restanţe la plată, iarăşi vor fi majorări şi penalităţi care nu se acceptă”, a declarat preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin

Argumentele acestea nu i-au impresionat pe consilierii judeţeni, care au solicitat asigurarea unui regim egal pentru firmele concesionare. „Ar putea exista acuzaţii de concurenţă neloială, dacă vom crea nişte avantaje doar pentru unele firme. Este o debandadă totală la Parcul Industrial, iar Consiliul Judeţean continuă să aibă sincope legate de facturare, urmărire şi încasare de debite, şi nu vedem niciun interes pentru recuperare”, ne-a declarat consilierul judeţean PNL Marius Martinescu.

Până la urmă, în urma discuţiilor din plenul CJ Timiş, nu s-a ajuns la un numitor comun, fiind surprinzătoare solicitarea conducerii administraţiei judeţene, ca, după ani de administrare ai PITT, să ceară acum propuneri şi soluţii consilierilor judeţeni.

Poliţe plătite pentru decizii din trecut

Potrivit unui Raport informativ din 2013, privind situaţia din Parcul Industrial, CJ Timiş a ajuns să aibă litigii cu aproape 80% din societăţile comerciale care au închiriat spaţii sau au concesionat parcele acolo. Procesele sunt legate de nerespectarea clauzelor contractuale, de neplata chiriilor, a redevenţelor, de penalităţile care s-au calculat în urma neplăţii acestor chirii şi redevenţe şi de faptul că unele firme nu au respectat termenele de execuţie în care trebuiau să se încadreze pentru scutiri de la plata redevenţelor. 

Şi tot în 2013 CJ Timiş a aprobat o schemă de ajutor de minimis, al cărei scop era scutirea de la plata majorărilor de întârziere aferente debitelor neachitate în termen, constând în chirii şi redevenţe datorate bugetului judeţean de către mai mulţi agenţi economici din PITT. “Ţinând seama de legislaţia în materie, considerăm că se impune crearea unei scheme de ajutor de minimis, care să aibă la bază procedurile legale în vigoare, care să contribuie la o creştere economică, la stimularea dezvoltării agenţilor economici şi la recuperarea creanţelor judeţului Timiş de la agenţii economici, în baza contractelor de închiriere sau concesiune”, şi-a argumentat administraţia judeţeană această propunere.

Acum, aceste facilităţi se pot întoarce împotriva CJ Timiş. După cum menţionau unii consilieri judeţeni, noii concesionari de la Parcul Industrial ar putea deveni rău-platnici încă din primii ani de concesiune, ţinând cont că s-a creat acest precedent periculos, legat de ştergerea datoriilor unor firme care au concesionat suprafeţe în cadrul PITT.

 

Print Friendly, PDF & Email