Târg de bijuterie contemporană, la Isho Timişoara

Sursă foto: Facebook / Romanian Jewelry Week

Publicul din Timișoara va avea ocazia să participe la un program extins de expoziții, tururi ghidate, conferințe, proiecții și workshop-uri dedicate domeniului bijuteriei ca formă de artă distinctă. Târgul de bijuterie contemporană Romanian Jewelry Week prezintă, într-o ediție specială organizată în colaborare cu Isho Timişoara, o expoziție internațională care reuneşte aproximativ 50 designeri și colective din întreaga lume.

 

Jewelry Week Timișoara, care va avea loc în perioada 30 iunie – 2 iulie, este un proiect de amploare imclus în programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, cu potențial de eveniment recurent în viitor.

Organizat de asociația Assamblage, târgul de bijuterie contemporană Romanian Jewelry Week se va deschide vineri, 30 iunie, la ora 16, la Isho Timișoara (b-dul Take Ionescu nr. 46C). Vor fi expuse peste 500 piese create de designeri din România, dar şi din Belgia, Grecia, Ucraina, Germania, Italia, Ungaria, Coreea de Sud, Iran, Canada.

Sub tematica „Civilization Rebooted”, festivalul reflectă asupra celor mai presante probleme de astăzi, cum ar fi schimbările climatice, poluarea mediului, războiul, frica, cenzura și propaganda, pe de o parte, și reciclarea, renașterea, justiția socială, noile valori și noua estetică în artă și design, pe de altă parte.

Alături de bijuterii atent curatoriate, Assamblage aduce un omagiu Timișoarei prin expoziția  Detaliul Secession – Timișoara, care va prezenta seria de fațade și ornamente pictate în acuarelă care stau la baza albumului cu același nume, semnate de Maria Poștea și Bogdan Gărgăriță, fondatorii editurii Intaglio. De asemenea, în cadrul evenimentului va avea loc o proiecție dedicată festivalului internațional de film inspirat de bijuterie, SMCK on Reel.

Bijuteria şi actul creativ sunt, mai mult ca oricând, un vehicul de comunicare pentru ideile în schimbare, pentru mesajele adresate unei lumi aflate în intercomunicare şi conexiune. Industria creativă, această invenţie extraordinară, este de fapt decizia celor instruiţi de a se exprima creativ şi de a nu se opri cu mesajul lor la graniţa dintre lume şi propriul atelier. Ideea lui Leonardo da Vinci despre lumea văzută ca prelungire a atelierului artistului devine mai prezentă ca oricând”, spune David Sandu, curatorul Romanian Jewelry Week.

Festivalul se va desfăşura după următorul program:

Program Romanian Jewelry Week – Timișoara 2023

Vineri, 30 iunie, ora 15, la Isho: Tur ghidat realizat de curatorul Romanian Jewelry Week, David Sandu;

Vineri, 30 iunie, orele 16 – 20, la Isho: vernisajul Romanian Jewelry Week;

Sâmbătă, 1 iulie, orele 11-20, la Isho: târgul de bijuterie contemporană Romanian Jewelry Week

Sâmbătă, orele 14 – 16, la Casa Isho: Conferința pe tema Assamblage Școala de Bijuterie Contemporană, cu David Sandu și Andreia Gabriela Popescu, și un workshop demonstrativ de șlefuire pietre semiprețioase.

Duminică, 2 iulie, orele 11 – 20, la Isho: Târgul de bijuterie contemporană Romanian Jewelry Week;

Duminică, 2 iulie, ora 16, la Casa Isho: proiecția filmului SMCK On Reel Festival -„Civilization Rebooted”. Biletele se găsesc în format electronic pe www.iabilet.ro.

Evenimentul este organizat de Assamblage în parteneriat cu Isho Timișoara, având ca prtener oficial: Banca Transilvania. Designul expoziției este semnat de Kaustik

Romanian Jewelry Week este un proiect anual Internațional organizat de Assamblage – Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană, care reunește în fiecare ediție peste 190 designeri și colective din întreaga lume. Este în prezent cel mai amplu și important eveniment dedicat bijuteriei contemporane din România. După trei ediții de succes desfășurate în București, la Biblioteca Națională a României, Arcub, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național Cotroceni, și multe altele, Romanian Jewelry Week organizează anul acesta o primă ediție specială în Timișoara și în Chișinău, alături de ediția principală din București care va avea loc în perioada 4-8 octombrie.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email