Suspiciuni de evaziune fiscală de circa 850.000 de euro, la Uniunea Bulgară din Banat

Un control al ANAF arată că Uniunea Bulgară din Banat nu a mai achitat impozitul pe veniturile din salarii şi contribuţiile sociale din anul 2008.

 

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Timiş a făcut, în ultimele două luni și jumătate, un control a Uniunea Bulgară din Banat, în vederea stabilirii obligaţiilor de plată pentru impozitul pe veniturile din salarii şi a contribuţiilor sociale.

Controlul a relevat faptul că, UBBR nu a mai achitat impozitul pe veniturile din salarii şi contribuţiile sociale din anul 2008. Potrivit ANAF, UBBR trebuia să reţină, să declare şi să plătească la bugetul statului şi la bugetul asigurărilor sociale impozitul pe veniturile din salarii şi a contribuţiilor sociale stabilite prin estimare la suma totală de aproape 4 milioane de lei, adică în jur de 850.000 de euro.

Cea care s-a ocupat de evidența contabilă, până în decembrie 2016, este Petronela-Mihaela Csokany, actual deputat pe listele Minorotăţilor. Reprezentanţii ANAF spun că aceasta nu numai că nu a ţinut evidenţa contabilă de zece ani, dar a făcut transferuri de bani cu titlu de „decont” doar în contul său. Astfel, în perioada aprilie 2013 – august 2017, au fost efectate 130 de astfel de transferuri în valoare de peste 980.000 de lei.

Raportul inspectorilor ANAF arată că în conturile personale ale lui Csokany a avut loc o activitate intensă: „Din extrasele de cont analizate, informaţiile cu privire la transferuri bancare cu titlu de «decont» efectuate în contul unor angajaţi ai UBBR (…) este relevat faptul că transferuri de bani cu titlu de «decont» s-au făcut doar în contul d-nei Petronela-Mihaela Csokany de mai multe ori, în perioada 1 aprilie 2013 – 26 august 2017. Relevante pentru verificare au fost considerate toate transferurile bancare efectuate în conturile personale ale dnei Petronela-Mihaela Csokany, în toată această perioadă (…) au fost efectuate un număr de 130 de tranzacţii bancare reprezentând transfer de bani, suma totală astfel transferată din contul UBBR în conturile dnei Petronela-Mihaela Csokany fiind de 980.243 lei.”

Potrivit ANAF, angajaţii UBBR, 17 persoane, şi-au primit salariile în perioada  ianuarie 2008 – august 2017, fiind în sumă de peste 4,4 milioane de lei: 2,2 milioane de lei taxe şi contribuţii angajaţi şi 1,7 milioane lei contribuţii angajator.

Pentru a recupera şi contribuţiile aferente şi impozitul pe venit, ANAF a dispus măsura asigurătorie pe contul UBBR şi a înaintat plângere penală pentru posibile fapte de evaziune fiscală.

Deputatul Petronela Mihaela Csokany nu a putut fi contactată, pentru explicaţii.

 

Print Friendly, PDF & Email