Suspendarea lucrărilor la gazoductul South Stream resuscitează proiectul Nabucco?

Consiliul Judeţean Timiş susţine în continuare proiectul Nabucco

Conducte gazDupă ce Bulgaria a suspendat, în urma criticilor exprimate de către Uniunea Europeană şi SUA, pregătirile pentru construirea gazoductului ruso-italian South Stream, care urmau să înceapă în această vară, este posibil ca proiectul concurent Nabucco, susţinut de UE, să fie readus în actualitate. În Timiş, după ce a fost semnat un acord pentru trecerea gazoductului pe teritoriul judeţului, nu s-a mai discutat nimic concret pe această temă la nivelul Consiliului Judeţean.

 

Un tren favorabil pentru proiectul Nabucco, intrat într-un con de umbră

Comisia Europeană a cerut Bulgariei să suspende construirea gazoductului South Stream pe teritoriul bulgar, argumentând că Bulgaria nu a respectat reglementările europene în domeniul pieţelor publice. CE a trimis o şi scrisoare de avertisment autorităţilor bulgare – care reprezintă o prima etapă a unei proceduri de infringement –, iar experţi de la Bruxelles sunt aşteptaţi săptămâna viitoare la Sofia, pentru a discuta cu oficialii Guvernului bulgar.

La rândul lor, SUA, prin vocea senatorului John McCain, au declarat că susţin eforturile Guvernului bulgar în căutarea, cu mare prioritate, a unei independenţe energetice faţă de orice ţară. În privinţa gazoductului South Stream, şi-au exprimat dorinţa ca proiectul să fie realizat de către “organizaţii independente din Rusia”.

Un consorţiu condus de către societatea rusă Stroytransgaz, care face obiectul unor sancţiuni americane, a fost ales pe 27 mai în vederea construirii tronsonului bulgar al South Stream, o alegere care a provocat o reacţie americană dură. “Suntem profund îngrijoraţi cu privire la decizia recentă a Bulgariei de a acorda Stroytransgaz contractul de construire a gazoductului South Stream. Nu este momentul pentru afaceri ca de obicei cu Rusia”, a declarat ambasadorul Statelor Unite la Sofia, Marcie Ries.

Condus de către gigantul rus Gazprom şi grupul energetic italian Eni, proiectul South Stream urmează să asigure legătura între Rusia şi Bulgaria via Marea Neagră, ocolind Ucraina, după care să continue către Grecia şi Italia, Serbia, Ungaria, Slovenia şi Austria. Bulgaria, care depinde integral de livrări de gaze naturale ruseşti via Ucraina, contează pe South Stream pentru a-şi diversifica căile de livrare.

Pentru multă vreme, gazoductul rusesc a fost la concurenţă cu proiectul european Nabucco, menit să aducă gazul azer în Europa şi să fie o alternativă la gazul rusesc. Nabucco avea pe traseul său şi România, urmând să treacă inclusiv prin Timiş. Proiectul a intrat într-un con de umbră anul anul trecut, când azerii au ales alt gazoduct, TAP (Grecia, Albania, Italia) ca alternativă la transportul gazului lor în Europa.

South Stream are o capacitate de transport de 63 de miliarde de metri cubi de gaz pe an şi ar urma să transporte 12% din cantitatea de gaz consumată anual în Europa. Finalizarea proiectului ar trebui să aibă loc în 2018 şi este traseul gazelor ruseşti spre Europa, ocolind Ucraina.

Un parteneriat aproape uitat

Cu toate că, în vara anului trecut, se anunţa că proiectul gazoductului Nabucco a eşuat la nivel european în formula propusă, autorităţile judeţene nu renunţă la idee. A fost adoptată deja o hotărâre de Consiliu Judeţean, prin care administraţia judeţeană îşi reafirmă susţinerea faţă de proiect, deşi nu se ştie dacă acesta va fi reluat, într-o altă formulă. În acest act se precizează că Nabucco Gas Pipeline România SRL intenţionează păstrarea, respectiv protejarea culoa­rului conductei Nabucco pe teritoriul României, în vederea utilizării acestuia în momentul în care sunt identificate şi devin disponibile alte surse de gaze.

În acest sens se prelungeşte protocolul semnat între Nabucco şi CJ Timiş şi se lungeşte durata certificatului de urba­nism emis în baza acestui protocol, pentru o perioadă care nu este prevă­zută în hotărârea de Consiliu adoptată. Acest protocol nu este for­mal şi obligă administraţia judeţeană la păstrarea culoarului aferent gazo­ductului, pre­cum şi la respectarea ter­m­enilor con­tractuali destul de stricţi pe care şi i-a asumat în 2011, odată cu sem­narea contractului cu Nabucco.

“Altceva nu s-a mai discutat, în termeni concreţi. Argumentul adus pentru susţinerea acestui proiect miza pe crearea de locuri de muncă, deşi ar fi fost posibil ca, în eventualitatea realizării, antreprenorul să vină cu propria echipă, şi să nu realizeze angajări pe plan local. Cert este că trecerea gazoductului prin judeţ ar fi însemnat un avantaj economic pentru regiune”, spune consilierul judeţean PDL Marius Martinescu.

Print Friendly, PDF & Email