Surse radioactive, descoperite la fosta Fabrică de ţigări din Săcălaz

Foto: Lau / ISU Timiş

În perimetrul unde a avut loc incendiul de la fosta Fabrică de ţigări din Săcălaz au fost descoperite trei surse radioactive de stronțiu 90, folosite pentru măsurarea densității țigaretelor, anunţă prefectul de Timiş, Mihai Ritivoiu. Nu au fost însă înregistrate creşteri ale nivelului de radiații.

 

„A fost măsurată radioactivitatea şi nu au fost constatate creşteri ale nivelului de radiație. La fața locului s-au deplasat şi reprezentanții Centrului Național pentru Controlul Activităților Nucleare, iar blocul emițător cu cele trei surse radioactive de stronțiu 90 a fost ridicat şi izolat”, anunţă azi, pe pagina sa de Facebook, prefectul de Timiş, Mihai Ritivoiu.

Abia acum, după soluționarea incidentului cu sursele radioactive, pot fi demarate investigațiile judiciare, mai anunţă acesta, astfel că de mâine vor începe cercetările Poliției şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, precum şi controlul privind respectarea normelor de prevenire şi protecție la incendiu.

Pentru a stinge incendiul de proporţii produs în seara de 14 aprilie la Fabrica de ţigări din Săcălaz au intervenit 78 de pompieri militari din şapte subunități ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Timiș, cu 14 autospeciale de stingere, două autospeciale de lucru și salvare de la înălțime, un echipaj CBRN, o ambulanță SMURD și o cisternă de 30000 l. În sprijinul lor au intervenit și trei autospeciale de stingere, cu 14 subofițeri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, dar și cinci Servicii Voluntare pentru Situații de Urgență.

Incendiul s-a întins pe o suprafață de aproximativ 9000 mp, cu flacără deschisă și posibilități de propagare. Primele informații indică lipsa autorizației de securitate la incendiu şi lucrări neautorizate de compartimentare a clădirii.

 

Print Friendly, PDF & Email