„Superhombre”, documentarul despre Horia Colibăşanu, proiectat în liceele din Timiș

Documentarul Superhombre, despre cunoscutul alpinist timişorean Horia Colibăşanu, va putea fi văzut în luna octombrie în liceele din Timiș.

 

Lansat la începutul anului 2020, Superhombre a avut sute de spectatori copii și adolescenți în perioada cât a circulat în cinematografe. Filmul ajunge din nou la publicul tânăr, într-o formă adaptată contextului impus de pandemie, transmit reprezentanţii Asociaţiei Marele Ecran, care va derula proiectul Superhombre la liceu în 35 de licee din județ. După proiecțiiie din școli, Horia Colibășanu şi realizatorii filmului, Lucian Mircu şi Mircea Gherase, vor susține trei sesiuni de discuții online pe baza întrebărilor primite de la elevi.

Documentarul produs independent la Timișoara este o pledoarie pentru o viață sportivă și un imbold pentru dezvoltare personală, prin exemplul alpinistului Horia Colibășanu, al cărui parcurs este urmărit de-a lungul a trei ani consecutivi. Este surprinsă inclusiv expediția “Everest 2017”, când el devenea primul român care urca pe cel mai înalt vârf al planetei fără a se folosi de oxigen suplimentar.

Filmul, mai spun organizatorii, poate servi ca material alternativ de studiu la orele de Geografie, Educație Fizică, Dezvoltare Personală sau Dirigenție, în această perioadă când deplasările cu clasa sunt restricționate de normele de distanțare.

Horia Colibăşanu este singurul alpinist român care a cucerit opt vârfuri de peste 8.000 de metri altitudine în stil pur alpin, fără ajutorul șerpașilor și al oxigenului suplimentar, având, totodată, cinci expediții românești în premieră. Acesta a fost decorat cu titlul “Spirit of Mountaineering” și cu cel mai înalt titlu acordat de președintele României – Ordinul Național „Steaua României”.

Foto: Arhiva personală Horia Colibăşanu

Superhombre a avut premiera internațională în octombrie 2019 la Festivalul Filmelor de Munte din Poprad, în Slovacia. Au urmat selecţii în competițiile unor prestigioase festivaluri de cultură montană din Europa: Cracovia (Polonia), Bilbao (Spania), Trento (Italia), dar și InkaFest (Peru).

Montajul filmului a fost realizat de Gabi Basalici (Playtime Post) și Ciprian Cimpoi, care au avut la dispoziţie peste 100 de ore de filmări, inclusiv din arhiva personală a alpinistului, strânsă în ultimii 15 ani. Designul de sunet îi aparţine lui Filip Mureșan, iar muzica originală a fost creată de compozitorul timișorean Cári Tibor.

Proiectul Superhombre la liceu este derulat de Asociația Marele Ecran, cu susținerea Consiliului Județean Timiș și în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș.

 

Print Friendly, PDF & Email