Transformarea de amploare a Stadionului „Dan Păltinişanu” într-un complex sportiv gigant este readusă în discuţie de Primărie, care îşi doreşte realizarea acestui obiectiv în perioada următoare. Nu se ştie însă de unde va scoate Municipalitatea banii necesari, mai ales că administraţia judeţeană se arată sceptică în privinţa concretizării acestui proiect şi a posibilităţii de a participa la o asemenea investiţie.
Viziuni diferite la Consiliul Judeţean şi Primărie
Primăria Timişoara ţine neapărat la ideea demarării proiectului unui complex sportiv de amploare pe locaţia actuală a Stadionului „Dan Păltinişanu”, deşi o asemenea investiţie ar presupune o finanţare uriaşă. Primarul Nicolae Robu a anunţat că urmează să fie lansat un concurs internaţional pentru realizarea acestui “complex stadion plus sală polivalentă”, însă, deşi spera ca banii pentru proiect să fie incluşi în bugetul pe anul 2014 – cu toate că nici măcar nu se ştia suma aproximativă – acest lucru nu s-a întâmplat.
Acum un an, conducerea Primăriei susţinea acelaşi lucru, sperând să găsească fonduri pentru acest obiectiv în 2013, lucru care nu s-a concretizat. Aceasta, deşi Nicolae Robu preciza încă de anul trecut că aşteaptă „un proiect ultramodern, cu toate funcţionalităţile, cu spaţii comerciale, dar şi o parcare adecvată”.
Acum, după noua dezamăgire legată de lipsa vreunei investiţii mari pentru Timiş şi Timişoara din bugetul de stat pe acest an, conducerea Municipalităţii speră ca investiţia să poată fi demarată, cu fonduri europene, „în perioada 2014 – 2020”.
„Unii se întreabă dacă nu sunt supradimensionate aceste obiective. Părerea mea este că nu, trebuie să gândim pe termen de lung. În momentul în care dispui de astfel de obiective, poţi intra în circuite de nivel înalt de organizare de competiţii sportive şi concerte. Atât un stadion ultramodern, cât şi o sală polivalentă trebuie văzute ca locuri unde se organizează evenimente atât sportive, cât şi cultural-artistice”, a declarat Nicolae Robu.
Deocamdată, însă, viziunea nu îi este susţinută şi de către administraţia judeţeană, al cărei punct de vedere, împărtăşit şi parlamentarilor timişeni, este că, în prezent, „criza economică globală face dificilă demararea unui astfel de proiect”. În plus, declară preşedintele Comisiei Economice a C.J. Timiş, Gheorghe Bologa, nici nu s-a mai discutat despre un asemenea obiectiv în actualul mandat. „Ar exista acel teren mare, care se întinde până în Calea Buziaşului, dar realizarea unui complex sportiv acolo ar reprezenta o investiţie de amploare. Oricum, deocamdată, nu avem nici măcar un desen, nu ştim despre ce discutăm. Aşa că nu ştiu ce şanse sunt de demarare a unui asemenea proiect în perioada următoare”, mai spune Gheorghe Bologa.
În replică, primarul Timişoarei afirmă că „în zona Dan Păltinişanu terenul aparţine Primăriei, care are acolo un proiect de realizare a unui stadion. C.J. Timiş poate să fie partener al Primăriei, nu poate să fie titular al unui asemenea proiect. Primăria este deschisă pentru parteneriate, atât către C.J. Timiş, cât şi înspre alte instituţii ale statului sau parteneri privaţi”. Deşi edilul timişorean recunoaşte că Municipalitatea nu are cum să-şi asume costurile din resurse proprii, spune că se poate spera că se vor obţine bani europeni pentru această investiţie.
Un consilier local P.D.L. este, însă, de altă părere. „Este foarte clar că e o investiţie extrem de costisitoare nu se poate face în niciun caz cu resursele limitate de la bugetul local. Chiar dacă administraţia locală s-ar implica în acest proiect, el nu poate fi susţinut din bugetul local şi judeţean, fiind vorba despre zeci de milioane de euro. Să nu uităm că, dacă se doreşte realizarea unei astfel de investiţii, ea trebuie făcută pentru următorii 40 – 50 de ani, deci nu este cazul să se facă o cârpăceală. Mai bine să se mai aştepte până când vor exista resursele necesare pentru realizarea unui stadion modern. Trebuie găsite eventual finanţări europene, deşi nu ştiu dacă există posibilitatea finanţării din fonduri europene a unui asemenea obiectiv”, spune consilierul Ştefan Constantin Sandu.
O investiţie anti-criză, acum cinci ani
Necesitatea reabilitării stadionului pare cu atât mai ciudată, cu cât în anul 2009, C.J. Timiş a realizat investiţii de amploare în stadion, în vederea susţinerii aici a meciurilor pe care F.C. Timişoara lui Marian Iancu le-a jucat în U.E.F.A. Champions League, adică doar câteva meciuri. Atunci, după efectuarea în proporţie de 80% a lucrărilor, s-a ajuns la concluzia că mai e necesară o sumă suplimentară de aproximativ 170.000 de euro pentru definitivarea lucrărilor programate. Pentru că nu mai avea timp să organizeze licitaţii, contractul iniţial de 800.000 de lei, adică peste 180.000 de euro, a fost bucăţelit, pe 14 firme contractante, pe a căror bună credinţă a mizat administraţia judeţeană. În total, pentru susţinerea aici a meciurilor din Champions League, C.J. Timiş a plătit peste 350.000 de euro.
Atunci, investirea banilor alocaţi de la administraţia judeţeană în repararea a peste 16.000 de scaune părea ciudată, având în vedere că, potrivit reprezentanţilor Brigăzii Mobile de Jandarmi Timişoara, care intervine atunci când pe stadion sunt evenimente soldate cu vătămări corporale şi distrugeri, doar câteva sute de scaune fuseseră distruse de suporteri. Or, 16.000 de scaune înseamnă jumătate din capacitatea stadionului.
Ultimele comentarii