Substanţe care pot creşte riscul de avort cu 80%

Femeile care au un nivel ridicat de bisfenol A în sânge prezintă cu 80% mai multe riscuri de a suferi un avort spontan, potrivit rezultatelor unui nou studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea Stanford, din California.

ConserveBisfenolul A (BPA) este o sub­stanţă care se găseşte în recipientele de plastic, bonuri de casă şi ochelari de soare, iar ftalaţii sunt prezenţi în lacul de unghii, produse de machiaj, deodo­rante şi şampon, anunţă Mediafax.

Cercetătorii au spus că femeile însărcinate ar trebui să evite produsele alimentare la conservă, încălzirea alimentelor în recipiente de plastic şi chiar contactul cu bonuri de casă, imprimate cu tuş ce conţine BPA. Şi asta pentru că femeile care au un nivel ridicat de bisfenol A în sânge prezintă cu 80% mai multe riscuri de a suferi un avort spontan, potrivit rezultatelor unui nou studiu.

Până la noi studii, femeile ce s-au confruntat cu avorturi inexplicabile ar trebui să evite expunerea la BPA, pen­tru a se înlătura orice factor de risc po­tenţial. Evitaţi gătirea alimentelor sau încălzirea acestora în recipiente de plastic, deoarece aceste substanţe chi­mice se eliberează mai uşor la tempe­raturi mai mari”, avertizează medicul Ruth Lathie, coordonatorul studiului.

Cercetările se înscriu în iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de a interzice ftalaţii şi bisfenolul A, după ce au apărut suspiciuni că aceşti com­puşi provoacă leucemie, cancer ma­mar, astm şi malformaţii congenitale.

Print Friendly, PDF & Email