Treptele Catedralei, descoperite de un fost viceprimar al Timişoarei, într-o groapă cu moloz din Şag, recuperate

Studenţii de la Arte vor face un monument din acestea

Trepte Catedrala recuperate de UVT Foto PressalertTreptele Catedralei, pe care în Decembrie 1989 au murit primii manifestanți anticomuniști, au fost recuperate dintr-o groapă cu moloz, din Şag. Acestea vor fi puse în valoare de către Universitatea de Vest din Timișoara.

 

Treptele Catedralei Mitropolitane, unul dintre simbolurile Revoluției din 1989, pe care în Decembrie 1989 au murit primii manifestanți anticeaușiști și anticomuniști şi care poartă încă urme de gloanţe, au fost recuperate, urmând a fi puse în valoare de către Universitatea de Vest din Timișoara. Acestea au fost găsite la Șag, la marginea unei păduri, în mijlocul unei gropi de moloz, de către consilierul local Adrian Orza, fost viceprimar al Timişoarei. Ieri, ele au fost recuperate cu sprijinul unei echipe de la Cons Electrificare Instal. „Treptele au fost transportate la Facultatea de Arte, pentru depozitare, urmând ca studenţii de acolo, aşa cum am propus ca variantă încă de acum trei ani, să realizeze un monument care să îşi găsească apoi locul pe care îl merită”, a scris, ieri, într-o postare de pe o reţea de socializare, Adrian Orza.

Aproximativ trei metri cubi de trepte au fost recuperați din groapa de moloz de la Șag și vor ajunge la Universitatea de Vest din Timișoara.

„Vestea identificării acestor trepte, cu o valoare simbolică deosebită, m-a bucurat, dar și întristat. M-a întristat, pentru că o parte a istoriei noastre a zăcut ani întregi într-o groapă de moloz. M-a bucurat, în contextul în care ele au fost identificate și le putem pune în valoare prin colegii noștri de la Facultatea de Arte și Design. Ne dorim să aducem cinste oamenilor care au scris istoria în acele momente”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

UVT anunţă că treptele Catedralei vor face obiectul unui concurs de proiecte al Facultății de Arte și Design, dorindu-se valorificarea lor în cadrul unui monument care ar putea fi expus în Parcul artiștilor din zona Oituz, în apropierea Memorialului Revoluției.

La finalul anului 2013, în cadrul lucrărilor de reparaţii şi restaurare efectuate la Catedrala Mitropolitană, finanţate de Primăria Timişoara, se luase decizia înlocuirii vechilor trepte din mozaic ale Catedralei Mitropolitane cu altele din granit. Hotărârea a nemulţumit societatea civilă şi revoluţionarii din Timişoara.

 

Foto: Pressalert

Print Friendly, PDF & Email