Studenţi de la Politehnica Timișoara, premiaţi de Microsoft

Patru studenți de la Universitatea Politehnica Timișoara au câștigat locul I, la o competiţie internaţională organizată de Microsoft, pentru un sistem  de inteligență artificială cu ajutorul căruia pot fi diagnosticate boli.

 

Echipa VisionX, formată din patru studenți de la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara – Ștefan Iarca, Bogdan Bercean, Cristian Avramescu şi Andrei Tenescu – a câștigat locul I și marele premiu al competiției Big Idea Challenge, ediția 2018, organizată de Microsoft. Cei patru au fost îndrumați de lectorul Sebastian Fuicu, anunţă reprezentanţii UPT.

În cadrul Big Idea Challenge – concurs în care au fost înscrise sute de echipe din peste 40 de țări – competitorii și-au „vândut” ideile, juriul le-a ales pe cele mai interesante și le-a oferit premii în bani. 3000 de dolari SUU au fost acordaţi pentru primul loc, 2000, pentru al doilea și 1000, pentru cel de-al treilea.

„Proiectul VisionX este un sistem construit pentru a detecta automat anomaliile și bolile din corpul uman, cu ajutorul radiografiilor. Proiectul va putea oferi informații relevante și oamenilor din zone deficitare în personal specializat în analiza radiografiilor și totodată este un sistem de ajutor pentru experți”, transmit oficialii UPT.

Practic, sistemul creat de cei patru studenți analizează, cu ajutorul inteligenței artificiale, radiografiile, le compară cu cele circa 200.000 aflate în baza de date, iar pe baza unui algoritm creat de echipa VisionX pune diagnosticul.

Echipa lucrează acum la punerea în practică a proiectului, cu care se va prezenta apoi la Imagine Cup Global Competition 2018, organizată tot de Microsoft, cu premii de 100.000 de dolari.

Print Friendly, PDF & Email