În Timiș, în ierarhia neoplasmelor la femei, cancerul de col uterin ocupă locul 2, după cancerul de sân. Pentru conştientizarea acestei probleme de sănătate publică, în judeţ se derulează o campanie de prevenire a cancerului de col uterin cu sloganul „Stop cancerului de col uterin!”.
Cancerul de col uterin este una din cele mai importante probleme de sănătate publică şi în Europa – unde în jur de 60.000 de femei suferă de această boală şi 30.000 de femei mor, anual, ca urmare a acestei maladii –, şi în România, unde cancerul de col uterin este a patra cauză de mortalitate prin cancer, la femei, după cancerul mamar, cel colorectal şi cel pulmonar, dar prima în rândul femeilor tinere, cu vârste între 15 şi 44 de ani.
Pentru conştientizarea acestei probleme de sănătate publică şi pentru îmbunătăţirea nivelului de cunoaştere de către populaţie a mijloacelor prin care poate fi prevenit cancerul de col uterin, începând cu anul 2007 a fost organizată Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.
La nivel naţional, aceasta este marcată în perioada 22 – 28 ianuarie. Anul acesta, în timpul Săptămânii europene de prevenire a cancerului de col uterin se derulează Campania de prevenire a cancerului de col uterin cu sloganul „Stop cancerului de col uterin”. Coordonarea la nivel naţional a acestei campanii este asigurată de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.
În Timiş, evenimentul este organizat de Direcţia judeţeană de Sănătate Publică, în colaborare cu Unitatea Regională de Asistenţă Tehnică şi Management Centru a subprogramului de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timișoara.
Potrivit DSP Timiş, în judeţ, în ierarhia neoplasmelor la femei, cancerul de col uterin ocupă locul 2, după cancerul de sân. O posibilă explicaţie, a numărului crescut de îmbolnăviri prin cancer de col uterin, mai spun reprezentanţii DSP Timiş, ar fi că multe femei nu au informaţii referitoare la modalităţile de prevenire a cancerului de col uterin. Ca atare, acestea nu beneficiază de programele preventive disponibile.
DSP Timiş anunţă că programe de screening se fac la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Timișoara, unde, din 2012, se derulează Subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. Acesta se adresează tuturor femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, indiferent de calitatea acestora de asigurat.
„Este evident că una dintre priorităţile actuale în lupta împotriva cancerului de col uterin este să ne asigurăm că populația, politicienii şi furnizorii de servicii medicale înţeleg pe deplin beneficiile prevenirii cancerului de col uterin”, afirmă dr. Kalliope Silberberg, coordonatorul Biroului Promovarea Sănătăţii Publice din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Timiş.
Ultimele comentarii