Ştergerea penalităţilor pentru întârzieri la plata impozitelor local, în aşteptare la Timişoara

consiliul local timisoaraReducerea în discuţia Consiliului Local Timişoara a proiectului de hotărâre ce vizează scutirea parţială de la plata de penalităţi pentru timişorenii cu întârzieri la plata impozitelor locale, promisă pentru şedinţa de plen din această lună, este aşteptată de către o bună parte a mediului de afaceri timişorean. Asta, în contextul în care cuantumul mare al penalităţilor le provoacă greutăţi întreprinzătorilor care doresc să ajungă la zi cu plata impozitelor către bugetul local.

 

O măsură aşteptată şi la Timişoara

La sfârşitul anului trecut, respingerea de majoritatea liberală din Consiliul Local Timişoara a proiectului de hotărâre a grupului de consilieri PSD, proiect ce viza scutirea parţială de la plata de penalităţi pentru timişorenii cu întârzieri la plata impozitelor locale, a fost o decizie suprrinzătoare. Asta, în contextul în care multe alte Primării mari au aprobat asemenea proiecte. În acest context, o parte a întreprinzătorilor timişoreni care doresc să achite la zi impozitele locale, dar sunt împiedicaţi de penalităţile extrem de mari aşteaptă repunerea acestui proiect pe ordinea de zi de către Grupul PSD, promisă pentru şedinţa de plen din luna februarie.

Este considerată greu de înţeles decizia grupului liberal de a pica acest proiect, atâta vreme cât doctrina liberală vine în sprijinul liberei iniţiative, iar această facilitate de ştergere a penalităţilor ar fi ajutat, cu siguranţă, mulţi întreprinzători timişoreni care, dintr-un motiv sau altul, au rămas în urmă cu plata impozitelor locale.

„Adoptarea acestei scutiri de la plata penalităţilor ar fi avut ca efect o creştere a încasării impozitelor la bugetul local, nicidecum o scădere, lucru dovedit în municipii mari, precum Ploieşti sau Cluj, unde s-au adoptat deja hotărâri de Consiliu Local prin care se şterg penalităţile pentru plata cu întârziere a impozitelor locale. Contribuabilul este stimulat să-şi plătească datoriile, atunci când vede că i se reduc nişte penalităţi care oricum au un cuantum extrem de mare. Nu este normal ca o astfel de măsură, aşteptată de mulţi întreprinzători timişoreni să fie respinsă în Consiliul Local Timişoara strict din cauza unei vendete politice”, ne-a declarat economistul timişorean Viorica Bocancea, consultant fiscal şi expert contabil.

Proiect repus pe ordinea de zi în februarie?

Proiectul iniţial propus de consilierii PSD prevedea anularea cotei de 70% din majorările de întârziere datorate ca urmare a neachitării la termen a obligaţiilor de plată restante datorate bugetului local.

Pentru adoptarea acestei iniţiative se aducea, printre altele, argumentul “interesului general de susţinere a creşterii economice prin sprijinirea contribuabililor aflaţi în dificultate şi care nu au fost în măsură să acceseze o eşalonare la plata obligaţiilor fiscale restante”. Şi era propusă instituirea unei măsuri conjuncturale de acordare a unei facilităţi fiscale care să ducă la stimularea achitării voluntare de către contribuabili a obligaţiilor de plată restante la buget, la maximizarea încasărilor bugetare, la stimularea mediului economic şi la diminuarea arieratelor bugetare, „aspect de care beneficiază întreaga societate.”

Iniţiatorii social-democraţi precizau că acest act normativ nu scuteşte pe nimeni de la plata datoriilor, ci doar din  plata unui procent din penalităţi. Tot aceştia menţionau că hotărârea de consiliu local avea în vedere interesul general de susţinere a persoanelor care se confruntă cu reale probleme de ordin financiar ce nu le permit să-şi îndeplinească la termenul legal obligaţiile fiscale faţă de bugetul Timişoarei.

După respingerea insuficient argumentată a acestui proiect în plenul Consiliului Local, la sfârşitul anului trecut iniţiatorii social- democraţi ai acestui proiect precizau că intenţionează să îl readucă în discuţia Consiliului Local, mizând pe o motivare mai bună şi pe o altă conjunctură de vot.

“Proiectul de hotărâre va intra din nou pe ordinea de zi a Consiliului Local,  în şedinţa din februarie. Am lucrat la o formă îmbunătăţită din punct de vedere juridic, şi avem elemente de natură să ne dea convingerea că de această dată proiectul va fi aprobat”, ne declara pe această temă săptămâna trecută Alfred Simonis, fost lider al grupului de consilieri PSD din CLT.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla însă după problemele generate în PSD de poziţia viceprimarului social-democrat Traian Stoia, care a votat bugetul local, în pofida poziţiei Grupului PSD, lucru care a dus la demisii în partid, inclusiv demisia lui Alfred Simonis din poziţia de lider al grupului de consilieri locali PSD.

Print Friendly, PDF & Email