Stefan Popa Popa’S despre atacul terorist din Paris: „Mi-au ucis trei prieteni”

POpas cu Wolinschi (1)Artistul plastic timişorean Ştefan Popa Popa'S îi cunoştea personal pe caricaturiştii francezi de la publicaţia franceză Charlie Hebdo, ucişi miercuri, la Paris, de fundamentalişti islamişti. Şii crede că acest act terorist, pe care îl consideră o crimă incalificabilă, nu va fi, totuşi, de natură să îngrădească libera expresie.

 

„E o crimă odioasă”

Jean Cabut, alias Cabu, Georges Wolinski şi Bernard Verlhac, alias Tignous, se numărau printre prietenii artistului plastic timişorean Ştefan Popa Popa'S, care a participat alături de ei la numeroase expoziţii şi saloane de caricatură. Artistul timişorean îl cunoştea şi pe Stephane Charbonnier, alias Charb, directorul publicaţiei Charlie Hebdo, ucis şi el în masacrul de miercuri. Ştefan Popa Popa'S constată cu tristeţe că, prin acest act terorist de o cruzime inimaginabilă au Popas vazut de Wolinskidispărut nume cu greutate din peisajul caricaturii mondiale. “Mi-au omorât nişte prieteni. Am poze cu caricaturiştii ucişi, am caricaturi realizate de aceştia. Este o crimă, acest act de teroare nu poate fi calificată altfel. Nu pot exista niciun fel de explicaţii, niciun fel de cauze care să justifice ceea ce s-a întâmplat la Paris. A fost o crimă premeditată care a transformat o şedinţă de redacţie a unui ziar de satiră şi umor într-o baie de sânge”, ne-a declarat Ştefan Popa Popa'S.

În cazul celor trei artişti plastici, prieteni de-ai săi, Jean Cabut, Georges Wolinski şi Bernard Verlhac, nici măcar pretextul oficial invocat de terorişti – că ar fi realizat caricaturi ofensatoare la adresa religiei islamice – nu poate sta în picioare, spune Ştefan Popa Popa'S, pentru că erau caricaturişti care ştiau să se pondereze, care aveau limite impuse de un simţ al măsurii. „Stilul de a face umor al francezilor este unul aparte. Este adevărat, şi în artă trebuie să existe o limită a decenţei. Eu dezaprob studenţii care folosesc în caricaturi teme religioase sau pornografice, pentru că le consider cel mai facil mod de a face umor. Le spun că, dacă au talent, pot face lucrări reuşite pe orice alt gen de tematici. Dar aceasta nu înseamnă că se poate accepta cenzura sau îngrădirea libertăţii de expresie. EPopas vazut de TIGNOUSxistă doar o limită în care poţi să bucuri pe cei din jur. Scopul unei caricaturi este să binedispună, nu să supere. Dar acestea sunt chestiuni legate strict de segmentul artistic şi nu poate fi acceptată niciun fel de justificare, niciun fel de motivaţie de orice fel pentru ceea ce s-a întâmplat la Paris.  Este un act criminal vizavi de exprimarea unor artişti. Niciun fel de creaţie artistică nu poate fi invocată ca un argument pentru teroare şi vărsare de sânge”, susţine Ştefan Popa Popa'S.

„Caricaturiştii nu pot fi intimidaţi”

Oricum, este de părere artistul plastic timişorean, dacă s-a încercat o intimidare, o îngrădire a libertăţii de expresie prin teroare, acest lucru nu va fi posibil, lucru demonstrat deja de reacţiile apărute. Dincolo de solidarizarea firească în faţa unui astfel de eveniment, nu se va accepta cenzura, indiferent de ameninţările grupărilor fundamentaliste şi extremiste. „Caricaturiştii sunt ca o mare familie. Şi nu pot fi intimidaţi”, crede Ştefan Popa Popa'S.

Print Friendly, PDF & Email