Stefan Hell, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, desemnat cetăţean de onoare al Timişoarei

Stefan Hell Foto RFIAzi, Primăria Timişoara îi va înmâna titlul de Cetăţean de Onoare al Timişoarei laureatului premiului Nobel, Stefan Hell.

 

Consiliul Local Timişoara a decis să-i acord lui Stefan Hell având în vedere faptul că, prin câştigarea, în 2014, a Premiului Nobel pentru Chimie, a contribuit la promovarea imaginii Timişoarei în ţară şi în străinătate.

Ceremonia va avea loc azi, de la ora 12, în sala de consiliu a Primăriei Timişoara. Stefan Hell va fi prezent la festivitate împreună cu invitaţii săi, Hartmut Koschyk, împuternicitul Guvernului Federal german pentru problemele imigranţilor de origine germană şi minorităţi naţionale din cadrul Ministerului Federal de Interne, şi Rolf Maruhn, consulul Germaniei la Timişoara.

De la ora 13.30, va primi. în prezenţa mai multor oficialităţi, la Casa Adam-Müller-Guttenbrunn „Insigna de aur“, cea mai înaltă distincţie onorifică a Forumului Democrat al Germanilor din Banat.

Stefan Hell s-a născut în 23 decembrie 1962, la Arad într-o familie de șvabi bănățeni. A urmat cursurile Liceului „Nikolaus Lenau”, din Timișoara, între anii 1977 şi 1978, an în care a emigrat cu familia în Republica Federală Germania.

Între anii 1991 și 1993 a lucrat la European Molecular Biology Laboratory, în cadrul laboratorului principal din Heidelberg, unde a reușit să demonstreze practic principiul microscopiei 4Pi și să îmbunătățească considerabil rezoluția în profunzime. Din 1993 a deținut un post la Universitatea Turku, din Finlanda, unde a fost șef de echipă la Departamentul de Fizică Medicală, unde a dezvoltat principiul microscopului STED, un microscop de fluorescență. În paralel, între anii 1993 și 1994, a activat timp de şase luni ca Visiting Scientist, în Departamentul Engineering Science de la Universitatea Oxford. În 1996 a obținut calificarea postdoctorală care permite în Germania obținerea poziției de profesor universitar. Anul următor s-a angajat la Institutul „Max Planck” pentru Chimie Biofizică, din Göttingen, unde s-a axat pe cercetări în domeniul microscopiei optice, în 15 octombrie 2002 fiind numit directorul institutului. În 2003 a obținut o poziție de conducător al Secției de Microscopie Optică de Mare Rezoluție din cadrul DKFZ, pentru ca în 2004 să fie numit profesor la universitate.

Activitatea  sa științifică s-a concretizat prin scrierea a aproape 250 de articole în publicațiile de specialitate și a peste 30 de cărți.

Este membru de onoare al Academia Română din 2012.

În cariera sa, a primit nenumărate premii şi distincţii, iar în 2014 i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Chimie.

.

Print Friendly, PDF & Email