După ce surse din sistem dădeau ca sigură iminenta închiriere a unuia dintre traseele cu un număr mare de călători care mai rămăsese în portofoliul Statului în judeţ: Timişoara Sud – Buziaş – Lugoj, recent reabilitat de către Stat, în urma scandalului iscat, Ministerul Transporturilor s-a răzgândit.
Ministerul Transporturilor renunţă la închiriere
Ca o dovadă că închirierea tronsonului Timişoara Sud – Buziaş – Lugoj nu a fost doar un zvon a fost confirmată de mai multe interpelări parlamentare care au fost trimise în ultima perioadă, pe această temă, Ministerului Transporturilor. „Problema a fost sesizată de o serie de angajaţi şi lideri ai Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă din România – Regionala Timişoara. Dorim să prevenim transpunerea în fapt a unei iniţiative total inadecvate, şi anume trecerea pe lista liniilor neinteroperabile, linii ce vor fi supuse închirierii sau închiderii secţiei de circulaţie Timişoara Sud – Buziaş – Lugoj”, se arăta într-una dintre interpelările parlamentare trimise zilele trecute Ministerului Transporturilor.
În aceeaşi sesizare se arăta că această linie, inaugurată în 1986, este o variantă alternativă în caz de evenimente feroviare, catastrofe pentru secţia de circulaţie Timişoara – Recaş – Lugoj, fiind utilizată şi în circulaţia trenurilor Inter-regio spre Simeria.
Probabil din cauza acestor interpelări şi a scandalului produs pe această temă, Ministerul Transporturilor a renunţat la planul iniţial de închiriere a acestui tronson. “În prezent se află în lucru un proiect de hotărâre a guvernului privind modificarea şi completarea H.G. nr. 643/2001, pentru aprobarea condiţiilor de închiriere de către Compania Naţională de Căi Ferate C.F.R. S.A. a unor părţi ale infrastructurii feroviare neinteroperabile, precum şi gestionarea acestora. Secţia de cale ferată Timişoara Sud – Buziaş – Lugoj nu este cuprinsă în acest proiect, rămânând în categoria infrastructurii feroviare interoperabile”, declară, ca răspuns la aceste interpelări, ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.
Intenţii de închiriere pentru un traseu recent reabilitate
Decizia de concesionare a acestui tronson, infirmată acum, ar fi fost considerată cu atât mai ciudată cu cât aceeaşi linie a fost reabilitată recent de către Stat. Şi în interpelările trimise Ministerului Transporturilor se menţiona că această iniţiativă creează suspiciuni privind forma sub care se doreşte renunţarea la această secţie, cu atât mai mult cu cât a fost reabilitată cu investiţii publice, iar infrastructura şi dotările acestei linii nu mai necesită reparaţii cel puţin zece ani.
„Este adevărat că s-a vorbit tot mai insistent despre transformarea acestui traseu într-unul neinteroperabil, şi concesionarea sa ulterioară. Ne bucurăm că s-a renunţat la idee, deocamdată, cel puţin. Ar fi fost anormal ca Statul să investească sume deloc mici în reabilitarea liniilor de pe acest tronson, iar acum să-l închirieze. Ştiu că s-a lucrat pe acest tronson, la reabilitări, inclusiv până în luna decembrie a acestui an”, afirmă Petrică Stoian, liderul Sindicatului Mişcare-Comercial Timiş.
Totuşi, Statul mai are precedente pentru acest gen de închirieri ale unor tronsoane reabilitate recent, sindicaliştii dând exemplul unor linii precum Timişoara Est – Radna, Timişoara Nord – Nerău sau Timişoara – Cenad.
În ultimii ani, inclusiv în vestul ţării, a fost continuată politica de concesionare de linii neinteroperabile unor operatori privaţi. La ultima tranşă de concesionări, de pe raza Regionalei C.F.R. Timişoara au fost scoase la licitaţie pentru închiriere liniile Simeria – Pestiş (9,6 kilometri), Simeria – Hunedoara (15,8 kilometri), Jebel – Liebling (9,8 kilometri), Timişoara Est – Radna (64,1 kilometri), Cărpiniş – Ionel (16,9 kilometri), Lupeni – Lupeni Tehnic – Livezeni (31 de kilometri), fiind vorba în total de 147 de kilometri de cale ferată.
Ultimele comentarii