În spitalele din România,

Statul decide cine supravieţuieşte şi cine moare

Bolnavi SIDAÎn România, autorităţile par să îşi fi rezervat drept de viaţă şi de moarte asupra cetăţenilor. Incompetenţa profesională şi nepăsarea crasă decid cine are dreptul să rămână în viaţă şi cine se va stinge cu zile, din lipsă de fonduri alocate la bugetul Sănătăţii. Pentru 12.000 de persoane, dintre care aproape 200 sunt din Timiş, infestate cu HIV, înscrise în evidenţe la nivel naţional, Statul român nu a prevăzut fonduri pentru tratament în primele trimestre ale acestui an.

 

Fără bani pe motiv de vicii birocratice

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA  (U.N.O.P.A.) semnala, la începutul săptămânii, situaţia disperată a persoanelor infestate cu virusul HIV pentru care, din pricina unor invocate vicii birocratice, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Sănătăţii nu au repartizat niciun ban de la buget menit să suporte costurile tratamentelor prevăzute în Programul Naţional de Tratament HIV/SIDA. Pe lista judeţelor cu probleme erau menţionate Suceava, Galaţi, Vaslui, Cluj, Prahova şi Dolj, cu precizarea că este posibil să mai existe şi altele, doar că din partea acestora raportările nu sosiseră încă.

Potrivit reprezentaţilor U.N.O.P.A., din 12 luni calendaristice, Ministerul Sănătăţii a alocat fonduri pentru tratamentul bolnavilor de HIV doar pentru cinci luni. Iar pentru primul trimestru din acest an, declară surse din interiorul spitalelor, abia dacă există fonduri care să acopere 43% din necesarul de tratament aferent unei luni de spitalizare. În plus, la nivel naţional, fonduri pe primul trimestru pentru Programele Naţionale de Sănătate nu au fost alocate. Căci Ministerul Finanţelor a alocat Ministerului Sănătăţii pentru primul trimestru al acestui an doar sumele necesare pentru plata creditelor de angajament din trimestrul IV. În felul acesta, toate conceptele vehiculate pompos de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, cu referire la reforma sistemului sanitar, par să se fi blocat, depinzând acum de alocările de fonduri de către Ministerul Finanţelor. Şi, pentru ca situaţia să fie şi mai complicată, solicitările în avans pentru obţinerea de fonduri destinate altor trimestre nu sunt permise. Prin lege.

Tratamentul, pe cale de epuizare, în mai multe judeţe

În urma solicitărilor adresate de U.N.O.P.A. Direcţiilor de Sănătate Publică şi spitalelor care tratează pacienţi infestaţi cu virusul HIV, a rezultat o situaţie mai mult decât alarmantă: în mai multe judeţe, tratamentul pentru pacienţii seropozitivi se va termina în aceste zile, iar managerii spitalelor spun că nu pot face comenzi de suplimentare, din cauză că legea le interzice să facă comenzi în contul fondurilor alocate altor trimestre. „Suntem disperaţi, ne vom bate pe medicamente atunci când vor veni, pentru că ştim că nu sunt pentru toţi. Dar de data asta nu mai iertăm, îi vom da pe toţi în judecată, Spitalul şi pe toţi cei răspunzători până la ministrul Sănătăţii şi întreg Guvernul României. Cei vinovaţi trebuie să plătească pentru viaţa pe care ne-au distrus-o”, avertizează Dorina Vasile, preşedintele Asociaţiei Red Ribbon, din Suceava, care veghează la destinele celor bolnavi de SIDA.

De cealaltă parte, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii precizează că spitalele pot face totuşi comenzi, adăugând ambiguu că „nu ar trebui să fie o problemă trimestrializarea”. În plus, mai spun aceştia, spitalele ar trebui să utilizeze tot bugetul alocat pentru 2014 în primele şase luni ale anului, mizând însă nu pe ceva concret, ci pe o incertitudine: posibilitatea ca, la rectificarea bugetară, să fie obţinută o suplimentare a bugetului Sănătăţii. Din acest punct de vedere, se pare, oficialii din minister se declară liniştiţi, întrucât, rezultă din declaraţiile preluate de reprezentanţii U.N.O.P.A., „mai multe judeţe ne-au confirmat că nu au probleme, că vor face comenzi şi vor asigura tratamentul continuu până în luna iunie”. Ce se va întâmpla, însă, după luna iunie este un fapt asupra căruia oficialii din minister nu pot oferi detalii. Pentru că nu a fost încă planificat. Context în care directorul executiv al U.N.O.P.A., Iulian Petre, cere Guvernului României şi primului-ministru Victor Ponta să găsească imediat soluţii pentru asigurarea tratamentului în toate judeţele ţării. „Ştim că de la înălţimea Ministerului Finanţelor se văd numai cifrele, dar atragem atenţia celor de acolo că în spatele lor sunt oameni, mii de oameni disperaţi, a căror viaţă depinde de modul responsabil sau iresponsabil în care autorităţile le bugetează tratamentul. U.N.O.P.A. va sprijini toţi pacienţii care vor să tragă la răspundere vinovaţii pentru lipsa tratamentului!”, mai spune Iulian Petre.

Timişul, la limită cu fondurile alocate achiziţiei de medicamente pentru pacienţii cu HIV

Virgil MustaPurtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, din Timişoara, medicul Virgil Musta, declară că în Timiş nu sunt în acest moment probleme cu asigurarea medicamentelor antiretrovirale pentru pacienţii infestaţi cu HIV aflaţi în tratament. Dar admite că există posibilitatea ca astfel de probleme să apară, dacă fondurile nu vor fi suplimentate, pentru că, spune el, informaţia legată de faptul că nu au fost alocate Ministerului Sănătăţii de către Ministerul de Finanţe fonduri pentru primul trimestru al acestui an, pentru achiziţionarea de medicamente, este reală: „Nu s-au prevăzut bugete pentru achiziţia de medicamente”. Dr. Musta mai spune că reprezentanţii spitalului au utilizat banii rămaşi din bugetul de anul trecut pentru a putea asigura necesarul de medicamente antiretrovirale celor 168 de pacienţi din Timiş, care se află în tratament.

Noi înaintăm lunar statistici la Comisia AntiSIDA, aşa că situaţia de la nivelul fiecărui judeţ în parte este cunoscută”, precizează medicul, specificând că există evidenţe stricte referitoare la pacienţii care s-au prezentat la control şi la cei care şi-au ridicat medicamentele, care „nu se găsesc în farmaciile cu circuit deschis, ele fiind prescrise doar pe condică, după ce le întocmim pacienţilor fişe de internare de zi”. Dr. Musta afirmă că, practic, după epuizarea bugetelor spitalelor, destinate achiziţiei de medicamente, pacienţii nu au nicio posibilitate de a-şi achiziţiona singuri medicamentele. Cu atât mai mult cu cât costul lunar pe care îl presupune tratamentul se încadrează, în funcţie de stadiul bolii, între 2.500 şi 6.000 de lei. 

Două treimi dintre pacienţi, diagnosticaţi în stadii avansate ale bolii

Maria Cerbu portretPeste 700 de cazuri de per­soane infestate cu virusul HIV sunt înregistrate doar în judeţele din vestul ţării. Medicul Maria Cerbu, res­ponsabil cu derularea proiec­tului de testare gratuită care s-a  desfă­şurat în Timiş la finele anului trecut, sub auspiciile “Săptămânii europene a tes­tă­rii HIV”, afirmă că în evidenţele Centrului Regional Timiş – ca­re reuneşte cazuistica de profil din judeţele Arad, Hu­nedoara, Ca­raş-Severin şi Ti­miş – sunt înregistrate peste 700 de persoane. Dintre acestea, doar la nivel local figurează înscrise 190 de persoane, 168 fiind în tratament, potrivit informaţiilor oferite de purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, Virgil Musta.

Chestionată despre stadiile bolii în care se află majoritatea pacienţilor înscrişi în eviden­ţele Centrului Regional, Maria Cerbu declară că mai mult de două treimi dintre pacienţi sunt diagnosticaţi în stadii avansate. Medicul pune acest aspect nu atât pe seama lipsei de educaţie a publicului larg în ceea ce priveşte necesitatea unor controale periodice ale stării de sănătate, cât pe seama evolu­ţiei extrem de perfide a acestei afec­ţiuni de etiologie virală, ale cărei simptome devin manifeste abia în stadii avansate, după o perioadă îndelungată, în care virusul parazitează sistemul imunitar, deter­mi­nând o serie de îmbolnăviri repetate, dar nespecifice.

Un număr mare al îm­bolnăvirilor cu HIV, mai spune aceasta, se înregistrează în rândul persoanelor cu orientare homosexuală, co­munitate la nivelul căreia sta­tisticile sunt îngrijorătoare. Mai mult, deşi s-a încercat organi­zarea unor acţiuni de educare şi conştientizare în rândul acestei categorii vulnerabile, Maria Cerbu afirmă că receptivitatea majorităţii membrilor comuni­tăţii gay din Timişoara a fost destul de scăzută. Aceasta a precizat şi că, din punctul de vedere al profesioniştilor, acţiunile care pot conduce la depistarea precoce a bolii sunt “în avantajul oame­nilor, pentru că fiecare individ îşi cunoaşte foarte bine stilul de viaţă şi toţi cei care ştiu că s-au expus vreunui risc de acest fel pot apela la testare, pentru o eventuală depistare a bolii în stadii mai puţin avansate ale acesteia”.

Print Friendly, PDF & Email