Staţiunea Buziaş ar putea fi cumpărată de Primăria locală

SIF Transilvania vrea să vândă pachetul de acţiuni deţinute, la un preţ convenabil pentru autorităţile locale

buziasOraşul Buziaş are şansa de a se dezvolta pe mai departe prin turism, prin achiziţia pachetului majoritar de acţiuni al staţiunii de către Primărie. S.I.F. Transilvania vrea să vândă aceste acţiuni la un preţ convenabil, raportat la patrimoniul imens gestionat de  S.C. Tratament Balnear Buziaş SA.

 

O ocazie unică

Primarul oraşului Buziaş, Sorin Munteanu, consideră “o decizie istorică” intenţia SIF Transilvania de a-şi vinde pachetul majoritar de acţiuni, de 91,87% la societatea care administrează SC Tratament Balnear Buziaş SA şi consideră că administraţia locală ar trebui să valorifice această ocazie unică de a deveni proprietara motorului care poate garanta dezvoltarea viitoare a oraşului prin turism. “În urma discuţiilor avute cu conducerea SIF Transilvania, am convenit că, în cazul în care Primăria ar fi dispusă să cumpere, să vândă acţiunile la valoare nominală, adică 0,1 lei/ acţiune, sub valoarea pe care SIF a anunţat-o! Totalul acţiunilor reprezentând 100%, este de 158.500.000 ceea ce ar reprezenta 15.850.000 lei, ( aproximativ 3.522.000 de euro) adică de 3 ori mai mult decât costă renovarea colonadei”, declară Sorin Munteanu.

Acesta consideră că, având în vedere patrimoniul societăţii (trei hoteluri: Phoenix, Parc, Timiş, opt hectare de teren – aproape toate în zona parcului –, vilele istorice care au rămas în patrimoniul societăţii (vila 1, 9, 2, 6,18,4, fosta policlinică balneară, muzeul balnear, baia 1,2 , fostele centrale termice, Casino, Grădina Bănăţeană, Restaurant Central, ştrandul cu apă minerală, gospodăria anexă, la care se adaugă şi concesiunea apelor minerale) ar fi un câştig achiziţionarea întregului pachet de acţiuni.

“Păstrarea patrimoniului în interesul cetăţenilor oraşului şi punerea în valoare a acestuia reprezintă pe termen mediu şi lung un factor de stabilitate socială şi progres pentru oraş”, crede Sorin Munteanu.

Deocamdată anunţul de vânzare al pachetului de acţiuni nu a apărut pe site-ul SIF Transilvania. “Este un eveniment important şi cu siguranţă îl vom anunţa din timp”, ne-a declarat Mircea Radus, şeful Departamentului Relaţii cu Acţionarii al SIF Transilvania.

 

Un credit, soluţia plauzibilă

Pentru că suma de 3,5 milioane de euro este prea mare pentru bugetul local, probabil că ea va fi obţinută prin contractarea unui credit. Decizia va trebui aprobată de Consiliul Local, după care va fi nevoie şi de o aprobare de la nivel central, pentru a se asigura faptul că administraţia publică locală nu se supra-îndatorează. Deşi Primăriile nu pot obţine o finanţare prin creditare dacă rata anuală depăşeşte 30% din buget, oraşul Buziaş s-ar încadra fără probleme în această limită şi dacă ar contracta creditul.

O asemenea tranzacţie de achiziţie a pachetului de acţiuni nu ar fi o premieră la SIF Transilvania, care a vândut Primăriei Târgu Neamţ pachetul majoritar de acţiuni la staţiunea pre-montană Băile Oglinzi.

Cumpărarea de către Primăria Buziaş a acţiunilor de la staţiune ar fi cu atât mai interesantă cu cât, după ce proiectele similare din Timişoara şi Dudeşti au sucombat din  cauza problemelor legate de lipsa finanţării, noua variantă legată de amenajarea unui aquapark în Timiş este cea a staţiunii Buziaş. Un asemenea proiect nu s-ar putea concretiza fără fonduri europene, însă există posibilitatea accesării unei asemenea finanţări în perioada 2016 – 2020. Buziaşul este favorizat de statutul de staţiune, pentru că există reglementări conform cărora acest gen de finanţări ar trebui să se îndrepte cu precădere către staţiuni. În plus, are suficiente locuri de cazare, întrucât în ultimii ani s-a investit în unităţi hoteliere. Deci, nu ar fi nevoie ca infrastructura turistică să fie pornită de la zero, ca în cazul altor locaţii vehiculate în Timiş pentru realizarea aqua-park-ului.

Print Friendly, PDF & Email