„Statele Unite ale românilor”, lansare la Timişoara

Dorian Branea lansează la Timişoara volumul Statele Unite ale românilor. Cărţile călătoriilor româneşti în America în secolul XX, o istorie literară a călătoriilor făcute de autori români în SUA.

 

Lansarea volumului Statele Unite ale românilor. Cărţile călătoriilor româneşti în America în secolul XX, carte apărută la editura Humanitas, anul acesta, va avea loc miercuri, 24 mai, ora 18.30, la Librăria La două bufniţe. Alături de Dorian Branea, la eveniment vor vorbi Adriana Babeți, Mircea Mihăieș și Cornel Ungureanu.

„Niciunde altundeva, la noi, ideea politică americană, identitatea americană, specificitatea culturii şi civilizaţiei americane nu reies mai limpede, mai nuanțat, mai polifonic decât în specia ambiguă a cărții de călătorie. America memorialelor transatlantice este, de fapt, America noastră cea mai cuprinzătoare şi mai expresivă. Și cum arată ea? Cum se precizează această monadă în același timp epatantă şi enigmatică din sutele de pagini îndrăgostite, cataleptice, pizmașe, pătrunzătoare, perfide?”, spun editorii cărţii

Mircea Mihăieş spune despre acest volum că este „una dintre cele mai complete (dacă nu și exhaustive) cercetări privind o temă palpitantă: relatările autorilor români care au călătorit în Statele Unite ale Americii. Rigoarea analizei, privirea în egală măsură a literatului avizat și a sociologului dubitativ conferă demersului o soliditate impresionantă.”

Îl apreciam pe Dorian Branea ca pe un excelent manager de instituție culturală, acum îl descopăr, cu delicii, ca autor al acestei inedite și necesare istorii literare a călătoriilor făcute de autori români în SUA: o scriitură elegantă, care transformă acest subiect într-o pasionantă cronică de idei. Evident, fiecare scriitor, de la Jean Bart și Nicolae Iorga, trecând prin Mihai Ralea, Petru Comarnescu, până la mai recenții Eugen Barbu, Romulus Rusan sau… Silviu Brucan, a ajuns într-o Americă livrescă, pe care a confirmat-o la fața locului, în funcție de propria tăietură intelectuală și, adesea, de prejudecățile sale politice. Editura Humanitas ne face un cadou prețios”, spune, la rândul său, fostul diplomat Teodor Baconschi.

Dorian Branea, absolvent al Facultăţii de Litere, Filozofie şi Istorie a Universităţii de Vest din Timişoara şi doctor în anglistică-americanistică, la aceeaşi universitate, este eseist, traducător, antreprenor cultural şi diplomat. Dorian Branea a mai făcut specializări postuniversitare în Relaţii internaţionale, la Universitatea Georgetown, şi Management, la Universitatea Oxford.

 

Print Friendly, PDF & Email