Stareţul Mănăstirii Partoş a trecut la veşnicie, răpus de covid

Foto: Mănăstirea Partoş

Mănăstirea Partoş anunţă trecerea la cele veşnice a Părintelui stareț Varlaam, „Padre”, răpus de coronavirus: „De astăzi, inima iubitoare a părintelui stareț Varlaam bate în veșnicie, lângă inima Celui pe care l-a iubit din veșnicie și pentru veșnicie. De astăzi s-a întors Acasă, unde mereu a trăit cu inima, deși s-a dăruit în întregime oamenilor”. Înainte de a fi internat, „Padre” şi-a îndemnat enoriaşii să respecte regulile sanitare: „Respectați, vă rog, regulile. Masca, distanța, igiena mâinilor… Știți cât de mult țin la asta. E esențial! Vremurile nu sunt bune…”

 

Stareţul Mănăstirii Partoş – Părintele Varlaam Almăjanu, în vârstă de 42 de ani, – „Padre”, cum îl numeau enoriaşii – s-a stins din viaţă, în noaptea de 2 spre noiembrie, la secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, după 18 zile de luptă cu virusul Sars-Cov.

În 15 octombrie aflase că s-a infectat cu covid şi postase pe pagina de Facebook a Mănăstirii acest mesaj:

Din păcate, după primirea rezultatelor testului am fost declarat pozitiv. Se pare că fratele acesta, Covid, nu m-a ocolit. Voi rămâne probabil internat o vreme. Vă rog să vă amintiți de mine în rugăciunile voastre, după cum să vă rugați și pentru toți bolnavii și pentru medicii și personalul medical care fac atât de mult bine și care au o misiune deloc ușoară.

Vă port și eu în gândurile mele. Sunteți o icoană deasupra căreia mă odihnesc și de la care îmi iau putere. Suntem împreună. Mereu împreună.

Respectați, vă rog, regulile. Masca, distanța, igiena mâinilor… Știți cât de mult țin la asta. E esențial! Vremurile nu sunt bune…

Dacă cineva dintre voi aţi fost în contact cu mine sau cu oamenii din proximitatea mea şi observați simptome, vă rog mult să vă căutați medicul de familie, faceți testul și să aveți grijă de voi.

Rămâneți statornici în dragoste! Vă îmbrățișez din suflet!

P.S. Mulțumesc pentru (deja) atâtea mesaje frumoase care mi-au mișcat inima.. Sunteți tezaurul meu!

Reprezentanţii Mănăstirii Partoş spun că părintele Varlaam a slujit oamenii, pe care îi considera ca dând sens preoției sale, ca părinte duhovnicesc, păstor şi prieten: „Omul care trăia în Cer, deși complet dăruit slujirii semenilor săi, omul dăruit rugăciunii și Liturghiei. Nu a avut nimic al său, bogăția lui erau oamenii… Așa era Padre, al tuturor și numai al Cerului, omul pentru care viața de aici era drumul către veșnicie, dar care a trăit pentru a oferi viața cea adevărată sufletelor din jur, pentru a hrăni zeci de copii, de bătrâni, pentru a educa, pentru a alina suferința, pentru a zidi inimile în credință și bucurie.”

„Mergi acum prin lumină… și te odihnește lângă Domnul pe care atât de mult l-ai iubit, Padre drag. Să-ți fie dragostea dăruită lumii scară spre veșnicie. Acum te-ai născut în Cer, acum e ziua mântuirii pentru tine, până în clipa în care vom fi din nou Acasă, împreună. Ai fost lumină din Lumină, viață din Viață și inimă din inima Lui… Privim în gol drumul plecării tale, dar nu plângem ca unii care nu avem nădejde, știm că tu mereu ți-ai dorit să te întorci lângă Mirele inimii tale. Deja ne doare dorul de tine, iartă-ne micimea, iartă-ne neputința de a înțelege taina inimii tale, gândul tău cu fiecare dintre noi, cu lumea întreagă. Te rugăm să nu ne lași din inima și din veghea ta, de Acasă acum… Veșnică să-i fie pomenirea”, transmit reprezentanţii Mănăstirii Partoş.

 

Print Friendly, PDF & Email