Sporul de antenă acordat în teritoriu, combătut de la Ministerul Sănătăţii

Deşi sporul de antenă, legat de riscul afectării sănătăţii prin expunerea la radiaţii electromagnetice emise de antene de mare putere încă se acordă în Timiş, la mai multe Primării, Ministerul Sănătăţii susţine că nu există indicii care să confirme pericolul radiaţiilor.

 

Oficiali din Sănătate: „Nu există niciun pericol”

Ministerul Sănătăţii a fost luat la întrebări, zilele trecute, cu privire la radiaţiile electromagnetice emise de antenele GSM, pentru care încă se acordă aşa-numitele sporuri de antenă, la Primării din Timiş.

„Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a avertizat de nenumărate ori că sute de mii de români sunt expuşi zilnic radiaţiilor electromagnetice generate de antenele GSM amplasate necorespunzător. Specialiştii susţin că România are cea mai proastă legislaţie din lume privind mărimea maximă a parametrului densitate de putere a câmpului electromagnetic generat de antenele GSM”, se arată într-o interpelare parlamentară trimisă recent Ministerului Sănătăţii.

Conform aceleiaşi sesizări, în România, antenele GSM se amplasează deseori pe terasele blocurilor, ale spitalelor sau în apropierea unităţilor de învăţământ, iar aceste amplasamente nu sunt marcate cu plăcuţe de identificare pentru a se cunoaşte dezavantajele acestora, aşa cum prevede legea referitoare la autorizarea lucrărilor de construcţii. De asemenea, se mai arată în sesizare, normele europene cu privire la amplasarea acestor echipamente prevăd o distanţă de 200 de metri faţă de locuinţe şi de 500 de metri faţă de spitale, unităţi de geriatrie şi unităţi de învăţământ.

Ministerul Sănătăţii a răspuns zilele trecute la această interpelare, susţinând că specialiştii în igiena radiaţiilor neionizante nu recomandă introducerea unei distanţe fixe, „oricare ar fi această distanţă”, între antenele de comunicaţii electronice şi clădirile cu destinaţie specială, cum ar fi unităţi de învăţământ, unităţi sanitare, centre de plasament şi cămine de bătrâni.

Specialiştii ministeriali mai spun că pentru evaluarea nivelului de expunere a populaţiei la câmpurile electromagnetice emise de antenele de comunicaţii electronice, distanţa faţă de antenă „nu este un indicator adecvat.”

„Contrar percepţiei generale, astfel de măsuri de fixare a unei distanţe cât mai mari faţă de antene, nu conduc la scăderea nivelului mediu al câmpului electromagnetic ci eventual, la creşterea acestuia, prin creşterea puterii de emisie a antenelor in scopul asigurării unei acoperiri eficiente şi la creşterea expunerii individuale pentru utilizatorii telefonului mobil în situaţia în care semnalul este slab”, se arată în punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii.

Mai mult, reprezentanţii ministerului infirmă şi legătura dintre radiaţiile electromagnetice şi diverse afecţiuni: „Din studiile epidemiologice rezultă că este improbabil ca expunerea la câmpurile de radiofrecvenţă provenite de la staţiile de bază şi de la emiţătorii radio şi de televiziune să ducă la o incidenţa crescută a cancerului la oameni. Nu s-a putut stabili o legătură cauzală între simptomele subiective reclamate de diferite persoane (dureri de cap, oboseală, ameţeală, dificultăţi de concentrare) şi expunerea la câmpuri de radiofrecvenţă şi nu s-au identificat efecte asupra reproducerii sau dezvoltării umane sau animale.”
 

15% spor de antene

Aceste concluzii ale Ministerului Sănătăţii se bat însă cap în cap cu faptul că în Timiş, conform legii, sunt destule instituţii în care se acordă aşa-numitul spor de antene, pentru expunerea la radiaţii electromagnetice.

„Da, acest spor se acordă funcţionarilor din Primării, acolo unde se constată că există expunere la radiaţii electromagnetice. Acest spor, de 15% din salariul de bază, este dat în baza legii, care a stabilit limite şi standarde de la care se consideră că avem de-a face cu condiţii vătămătoare. Acordarea se face conform unor buletine de determinare cu valori foarte clare”, spune Tiberiu Negrei, liderul Sindicatului Funcţionarilor Publici din Primăria Timişoara.

 

Inginer: „Radiaţiile emise de antene nu sunt inofensive”

Inginerul timişean Mircea Goloşie, autor al unei cărţi despre riscurile expunerii la radiaţii electromagnetice, consideră ilogice punctele de vedere oficiale care susţin că acest tip de radiaţii ar fi inofensive. „Din punctul meu de vedere, aceste antene ar fi trebuit duse în afara oraşelor, aşa cum se întâmplă în toate ţările civilizate. Iar despre ce înseamnă aceste radiaţii şi ce efecte şi putere, cred că poate vorbi chiar orice radioamator. Nu mai vorbim despre faptul că, în multe cazuri, antenele amplasate în oraşe, pe blocuri, sunt extrem de puternice şi apar reflexii cu structura metalică a blocului”, susţine inginerul timişean.

Print Friendly, PDF & Email