Sport 21, un festival care pune în mișcare imaginația și fantezia

Un festival dedicat în egală măsură sportului și culturii va avea loc la Timişoara în peruoada 29 august-1 septembrie, sub semnul Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.

 

Sport 21 îi va angrena pe timişoreni în activități care implică mișcare, dar și activități artistice şi va aduce în faţa publicului personalități sportive a căror viață este legată de cultură și personalități artistice practicante sau iubitoare de sport, anunţă organizatorii. Festivalul este alcătuit din competiții, expoziții, dezbateri și proiecții de filme dedicate sportului, care au loc în Piața Libertății, Piața Sfântu Gheorghe și pe strada Praporgescu.

Piața Libertății se va transforma într-o arenă a demonstrațiilor și a competițiilor sportive de streetball, freestyle football, rugby, handbal, baschet. Va fi liber la dunk-uri sâmbătă, 31 august, și duminică, 1 septembrie, într-o competiție la care echipele interesate se pot înscrie până miercuri, 28 august, la ora 16, completând un formular disponibil online pe pagina de Facebook a festivalului.

Piața Sfântu Gheorghe se va anima cu seri dedicate dezbaterilor și proiecțiilor de film, în care performanța va fi subiectul principal. Timișorenii vor avea ocazia să se întâlnească și să discute cu alpinistul Horia Colibășanu și cu temerarul Toma Coconea.

La dezbaterea despre Cultura Peluzelor vor lua parte scriitorii Goran Mrakić (Poli Timișoara) și Dinu Guțu (Dinamo), iar Alexandru Ciocan, comentator Eurosport al Turului Franţei, ciclistul timișorean Mihai Băbăiță și Ana Munteanu, de la Verde pentru Biciclete.

Seara de vineri, 31 august, se va încheia pe două roți cu o Tură Nocturnă.

Festivalul se adresează și iubitorilor boxului, care se vor întâlni cu pugilistul Flavius Biea, și regizorul Alexandru Mavrodineanu, înaintea proiecției unuia dintre cele mai premiate filme românești de gen, sâmbătă seara, 31 august.

În plus, cei mai buni fotografi sportivi din România vor expune în aer liber fotografii, în cadrul unei expoziții care va putea fi admirată de-a lungul celor patru zile ale evenimentului, pe Strada Praporgescu.

Artiști din România, Serbia, Austria și Bulgaria se vor întrece la volei pe plajă, tenis de câmp, tenis de masă, scrimă, ciclism, fotbal, atletism, streetball, ștafetă, pentru un campionat organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara.

Duminică seara, 1 septembrie, festivalul se încheie cu un spectacol de dans, muzică, lumini și video-mapping, gândit ca o incursiune în istoria sportului din zona de vest a țării.

Componenta sportivă este parte din programul cultural Timișoara 2021 pentru că oamenii își doresc acest lucru. Sportul face parte din cultura Timișoarei și s-a manifestat atât în rezultatele din teren, cât și prin spectacolul tribunelor. În Timișoara, începe să fie un mod de viață pentru tot mai mulți. Ne dorim ca Sport 21, aflat acum la prima ediție, să continue și în anii următori, și chiar după 2021, anul Capitalei Culturale”, declară Simona Neumann, directorul executiv al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.

Sport 21 este realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și cofinanțat de Primăria Timișoara și Consiliul Local, prin intermediul programului cultural prioritar Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021, fiind parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

Print Friendly, PDF & Email