Spitalul „Victor Babeş” Timişoara se pregăteşte de reluarea treptată a activităţii nomale

Revenirea la activitatea medicală normală a Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara se va face treptat, declară, potrivit Agerpres, directorul spitalului, Cristian Oancea.

 

Data de la care ar putea fi reluată activitatea medicală normală depinde de momentul în care trendul îmbolnăvirilor se va menţine descrescător, decisivă fiind perioada de până în 10-15 iunie, spune managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, dr. Cristian Oancea: „Revenirea la activitatea normală a spitalului vrem să o facem treptat. Dacă trendul este descendent şi continuăm cu aceeaşi linie ca şi până acum, sperăm ca în iulie-august să intrăm într-o activitate normală, iar atât colegii de la Pneumologie, cât şi cei de la Boli Infecţioase şi cei de la Chirurgie Toracică să-şi «reintre în drepturi». Nu ştim ce va fi la începutul lunii iunie; dacă vom asista la o nouă explozie de Covid-19, atunci vom amâna, până când se stinge pandemia în zonă”. Cristian Oancea afirmă că şi el, şi colegii lui sunt îngrijoraţi pentru ceea ce urmează până prin 10-15 iunie, date fiind „asaltul diasporei pe graniţa de vest şi faptul că o parte a populaţiei nu respectă regulile de distanţare fizică şi purtarea măştii.”

Directorul Spitalului „Victor Babeş” estimează că, în cazul în care curba va redeveni ascendentă, cel de-al doilea val pandemic nu va fi în toamnă, ci în iulie-august.

Managerul Spitalului „Victor Babeş” precizează că în momentul reluării activităţii medicale normale, vor fi menţinute măsurile de protecţie atât pentru pacienţi, cât şi pentru cadrele medicale şi ceilalţi angajaţi. „Vom intra într-o adevărată loterie medicală; am avut pacienţi care s-au pozitivat la al doilea sau la al treilea test. Încă nu ştim ce procent de populaţie a trecut prin infecţie şi de aceea testarea trebuie să rămână în vigoare. De aceea vom crea un sistem tampon, de zonă galbenă, în care vom face triajul pacienţilor în funcţie de rezultatul testului PCR. Este un virus foarte parşiv, cu foarte multe mutaţii. Ne temeam de acest lucru, dar noi trebuie să ne reluăm activităţile medicale, pentru că nu putem trata doar Covid-19 ani de zile. Dacă indicele de creştere nu va fi atât de ridicat, vom crea un compartiment dedicat acestor pacienţi, ca în cazul gripei şi în rest vom relua activitatea, treptat, cu adaptare din mers, văzând şi făcând”, mai declară dr. Cristian Oancea.

Acesta mai spune că, în această săptămână, profitând de numărul mic al internaţilor Covid-19, a fost făcută dezinfecţia tuturor saloanelor de la Boli Infecţioase I şi II şi de la Pneumologie.

Dacă după revenirea la activitatea normală a spitalului va reapărea o creştere a numărului de pacienţi diagnosticaţi cu Covid-19, se va relua circuitul de acum, respectiv având ca suport Spitalele CFR, Municipal Timişoara şi Lugoj, iar pacienţii cu înaltă suspiciune de coronavirus, cu modificări pulmonare evidenţiate radiologic şi cu celelalte simptome sugestive vor fi preluaţi de Spitalul „Victor Babeş”, la fel ca şi acum.

 

Print Friendly, PDF & Email