Spitalul „Victor Babeș” Timișoara, finanţat să achiziţioneze cea o performantă tehnică de investigație RMN

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara va beneficia de cea mai modernă și performantă tehnică de imagistică prin rezonanță magnetică din vestul României. Fondurile vor fi alocate, în cea mai mare parte, de Ministerul Sănătăţii.

 

Investigația prin Rezonanță Magnetică 3 Tesla oferă cea mai nouă și cea mai performantă analiză imagistică a corpului uman. Acest aparat RMN, explică specialiştii de la Spitalul „Victor Babeş”, utilizează un câmp magnetic dublu prin comparație cu dispozitivul aflat acum în dotarea unității sanitare, care are 1,5 Tesla. Astfel, are loc o scanare ce oferă imagini de mare precizie a organelor investigate.

Dispozitivul poate fi utilizat ca tehnică de diagnosticare pentru toate patologiile ce necesită imagistică, întrucât are numeroase avantaje față de un aparat clasic. Examenul imagistic folosește un câmp magnetic și unde radio, reușind astfel să realizeze imagini foarte clare ale organelor și structurilor corpului uman.

Este următorul nivel în imagistica medicală. Iar avantajele sunt numeroase, de la timp mult mai redus de investigare comparativ cu RMN-ul clasic şi imagini la rezoluții ridicate, la capacitatea identificării unor leziuni de mici dimensiuni, ceea ce face cu putința depistarea unor cancere în stadii incipiente, implicit posibilitatea începerii tratamentului mult mai rapid și creșterea semnificativă a șanselor de vindecare. Totodată, oferă posibilitatea diferențierii unei tumori maligne de una benignă, datorită imaginilor de mare acuratețe și, nu în ultimul rând, datorită tunelului cu deschidere foarte mare, pot fi investigați și pacienții obezi”, explică prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara.

IRM 3 Tesla este folosit în investigațiile imagistice ale sânului și prostatei, în afecțiunile la nivel cranio-cerebral, musculo-scheletal și pelvisului. De asemenea, se poate utiliza pentru scanare whole body, a întregului corp, oferind informații esențiale în cazul afecțiunilor oncologice cu metastaze.

„Ceea ce ne dorim, însă, este folosirea aparatului pentru evaluarea imagistică IRM la nivel cardiac. Pentru aceasta sunt necesare soft-uri dedicate, dar rezultatul este unul extraordinar. Practic, vorbim de o analiză completă și complexă a inimii. Se pot verifica modul de funcționare a inimii, tipul de afecțiuni cardiace sau disfuncționalitățile la nivelul vaselor de sânge”, mai dr. Cristian Oancea.

Achiziția aparatului se realizează prin alocare bugetară de la Ministerul Sănătății, 90 la sută, și o cotă de finanțare locală, de 10 la sută, de la Primăria Timișoara. Valoarea finanțării acordată de Ministerul Sănătății se ridică la 12.465.000 de lei.

„În urmă cu câteva luni, la o vizită făcută în spital de actualul președinte al Camerei Deputaților Alfred Simonis, i-am prezentat necesitatea achiziționării unui asemenea aparat, de ultimă generație. Am obținut atunci promisiunea că Spitalul «Victor Babeș» va primi fondurile necesare pentru dotarea cu un IRM 3Tesla. În urmă cu câteva zile, Ministerul Sănătății a inclus unitatea sanitară pe lista celor care urmează să primească banii pentru cumpărarea acestui echipament ultraperformant. Vreau să le mulțumesc deputatului de Timiș Alfred Simonis, pentru demersul sau, dar și Consiliului local și echipei de conducere de la Primăria Timișoara, care vor asigura cofinanțarea”, mai spune dr. Cristian Oancea.

 

Print Friendly, PDF & Email