Spitalul „Victor Babeş” Timişoara a primit primele kit-uri pentru testele rapide de gripă

Kit testare rapidă gripă. Foto: Spitalul „Victor Babeş” Timişoara

Începând de astăzi, în laboratorul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara, se pot realiza, cu ajutorul aparatului Real Time PCR testele pentru depistarea gripei.

 

Spitalul „Victor Babeş” anunţă că a primit primele kit-uri necesare prelucrării automatizate a probelor pentru dectarea gripei. Acestea se recoltează sub forma unui exudat din căile respiratorii nazofaringiene și sunt prelucrate printr-o reacție de polimerizare. Metoda aplicată în acest caz este identică cu cea a testelor pentru depistarea virusului Sars-Cov 2 și presupune operațiuni de extracție, amplificare și detecție.

Medicii spun că aparatul utilizat în acestă analiză folosește o procedură de prelucrare automată, care reduce la minimum influența factorului uman. Cu ajutorul acestor teste sunt identificate virusul gripal de tip A, cu subtipul AH1N1, virusul gripal de tip B și virusul sincitial respirator de tip A și B.

Din proba care ajunge în laboratorul nostru extragem materialul genetic, ADN și ARN, la fel ca și în cazul virusului Sars-Cov 2. Îl introducem în aparat și îl amplificam prin metoda PCR. Avantajul este că avem rezultatul într-un interval foarte scurt de timp, de doar o oră. Prin metoda veche, înainte să avem aceste teste, rezultatele erau obținute de abia după două zile”, explică Valerica Bica Profir, doctor- biolog la Laboratorul de biologie al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara. Sensibilitatea și specificitatea acestor teste este de peste 98 la sută.

Managerul spitalului, prof. dr. Cristian Oancea, spune că cele mai multe infecții respiratorii sunt cauzate de virusurile gripale. „Simptomele gripei se suprapun însă peste câteva dintre simptomele infecției cu noul coronavirus și vorbim de febră, tuse, durere în gât, oboseală. Deci vorbim de o simptomatologie comună. Testarea este singura metodă de a afla dacă pacientul este infectat cu virusul gripal sau cu Sars-Cov2”, mai spune medicul Cristian Oancea.

Anul trecut, la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara au fost făcute peste 1400 de teste gripale.

Print Friendly, PDF & Email