Spitalul „Victor Babeș” Timișoara a lansat aplicația PneumoControl, în ajutorul pacienților cu astm bronșic

Societatea Română de Pneumologie marchează în 5 mai, pentru al cincisprezecelea an consecutiv, Ziua mondială a luptei împotriva astmului. Pentru a veni în ajutorul pacienților cu astm bronșic Spitalul „Victor Babeș” Timișoara a lansat aplicația PneumoControl.

 

În privinţa acestei afecțiuni există însă o serie de mituri, cele mai frecvente fiind apartenţa astmului la familia bolilor copilăriei, contagiozitatea acestei boli, tratarea ei doar cu doze mari de corticosteroizi, dependenţa provocată de medicație, interzicerea practicării sportului de către astmatici, analogia dintre crizele de astm şi cele de anxietate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră astmul ca fiind una dintre problemele de sănătate majore în întreaga lume. Boala afectează în prezent peste 300 de milioane de oameni la nivel global. Cel puțin un milion de români suferă de acesta boală, peste 10 la sută dintre ei dezvoltând o formă severă. Mai bine de jumătate dintre cazuri sunt cauzate de alergii, mai spun specialiştii.

„Din păcate acestă boală nu poate fi vindecată pe deplin. Există însă suficiente tratamente care pot face ca afecțiunea să fie ținută sub control. Deși cauzele dezvoltării astmului bronșic nu sunt pe deplin înțelese, se apreciază că factorii genetici și cei de mediu au un rol important în dezvoltarea acestei patologii. Cu alte cuvinte, schimbările climatice și poluarea din ce în ce mai accentuată au efecte majore asupra acestei maladii”, declară prof. dr. Cristian Oancea, secretarul Societății Române de Pneumologie şi managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara.

În acest an, Societatea Română de Pneumologie lansează proiectul casapneumologilor.ro, o platformă ce își propune să ofere atât informații medicale, cât și o hartă a pneumologilor români care va permite localizarea și identificarea unui specialist, într-o anumită zonă, dar și o aplicație care va facilita, prin intermediul unui call-center, programarea la un medic pneumolog înscris în platformă.

Medic Cristian Oancea. Sursă foto: Spitalul „Victor Babeş” Timişoara

„Din păcate, un pacient din doi nu își ia tratamentul conform recomandărilor medicilor, fapt care conduce la o remodelare ireversibilă în timp a căilor aeriene, dar și un control slab al bolii. Mai mult, boala se poate agrava, ceea ce poate duce, în cazurile severe, la spitalizare”, atrage atenţia dr. Cristian Oancea. Acesta mai spune că în România, terapia – atât cea inhalatorie, cât și cea biologică –, este decontată în proporție de 100% în cazul copiilor.

Scopul nostru, al membrilor Societății Române de Pneumologie, este să găsim modalități de implicare a pacienților în deciziile privind medicația, să îmbunătățim comunicarea între profesioniștii din domeniul sănătății și, nu îl ultimul rând, să ușurăm memorarea utilizării medicamentului”, mai spune Cristian Oancea.

Specialiștii Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara au lansat aplicația PneumoControl (penumocontrol.ro), care vine în ajutorul pacienților cu astm bronșic. Aplicația le arătă bolnavilor cum să își folosească inhalatoarele, care sunt exercițiile de respirație ce trebuie făcute și, mai ales, cum să își dozeze medicația specifică.

 

Print Friendly, PDF & Email