Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara, dotat cu un ecograf unic în vestul României, pentru investigații cardiace complexe

Foto: Spitalul „Victor Babeş” Timişoara

Întrucât pacienții cu boli cardiovasculare prezintă un risc major de deces în cazul infecției cu Sars-Cov 2, Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara a achiziţionat un ecograf care permite o evaluare complexă la nivelul inimii folosind tehnici imagistice 2D și 4D. Acesta este singurul ecograf de o asemenea performanţă în vestul ţării.

 

Ecograful, intrat recent în dotarea Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara, permite o evaluare complexă la nivelul inimii folosind tehnici imagistice 2D și 4D, de înaltă rezoluție. Pe lângă evaluarea morfologică a cordului, acest ecograf, cu o valoare de achiziţie de 130.000 de euro, permite caracterizarea inimii din punct de vedere funcțional, prin utilizarea tehnicilor Doppler color, Doppler Spectral sau Doppler Tisular.

Specialiştii cardiologi de la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara spun că acest aparat folosește cele mai noi softuri şi poate evalua indicii de disincronism cardiac, utilizați în cadrul terapiei de resincronizare la pacienții cu insuficientă cardiacă avansată. În același timp, cu ajutorul lui poate fi analizată deplasarea miocardului (prin tehnica Speckle tracking), investigație folosită pentru diagnosticul preclinic al bolii coronariene sau în caracterizarea unor cardiomiopatii ce pot afecta semnificativ speranță de viață a bolnavului.

Dr. Răzvan Macarie. Foto: Spitalul „Victor Babeş” Timişoara

Folosind ecografia 4D, putem vedea, practic, cum arată, de exemplu, valva în inima omului. Putem vedea în timp real eventualele leziuni ale valvei cardiace și putem ajuta chirurgul să aleagă cea mai bună tehnică pentru pacient, în cazul în care această intervenție este necesară. E un aparat foarte performant care permite o evaluare nu doar a cordului, ci și a sistemului arterio-venos periferic, a organelor parenchimatoase abdominale și a plămânului”, explică Răzvan Macarie, medic specialist cardiolog la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

Acesta mai spune că pacienții cu boli cardiovasculare preexistente prezintă un risc major de deces în cazul infecției cu Sars-Cov 2, în cazul lor riscul de mortalitate fiind de aproape trei ori mai mare decât cel al pacienților care nu au asociată o boală cardiovasculară: „Colegii mei de la Institutul Cantacuzino au realizat, în urmă cu câteva luni, un studiu pe un eșantion de aproape 900 de persoane infectate cu noul coronavirus, iar acesta a arătat că bolnavii cardiaci prezintă un risc accentuat de deces în cazul infecției cu Sars-Cov 2. Și asta pentru că cei care au dezvoltat boli cardiovasculare prezintă, pe lângă numerosi factori de risc, și multiple comorbidităţi.

Print Friendly, PDF & Email