Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara, dotat cu un aparat pentru testarea funcțională pulmonară, unic în vestul țării

Permiţând măsurarea cantității de oxigen din aerul inspirat, condus din plămâni în sânge, acest sistem de testare funcțională pulmonară facilitează realizarea mai multor investigații necesare stabilirii unui diagnostic exact şi complet.

 

Vorbim de un analizator multigaz care măsoară ceea ce se numește difuziunea alveolo capilară. Testarea este nedureroasă, neinvazivă și se realizează într-o cabină specială cu pereți de sticlă”, declară medicul specialist pneumolog Noemi Suppini, coordonator al Laboratorului explorări funcționale din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.

Aceasta mai spune că există o serie de boli în care capacitatea de schimb gazos a plămânilor este redusă, printre acestea numărându-se fibroza pulmonară sau BPOC-ul.

O altă investigație care se poate realiza cu același aparat este pletismografia corporală. Această analiză măsoară cât de mult aer se acumulează în plămâni după un inspir adânc și cât aer rămâne în plămâni după un expir complet. Cu alte cuvinte, explică specialiştii de la Spitalul „Victor Babeş”, această analiză măsoară cantitatea totală de aer care poate fi stocată de plămâni. Tot prin intermediul acestei investigații se pot obține informații suplimentare spirometriei cu privire la funcția pulmonară, date ce sunt  folosite în ghidarea tratamentului.

Sursă foto: Spital „Victor Babeş” Timişoara

„Sistemul mai permite și ceea ce noi numim provocare bronșică. Scopul acestui test este de a evalua reacția căilor respiratorii la anumite substanțe iritante care pot declanșa bronhospasmul și respirația șuierătoare, rezultatele fiind utile în diagnosticul astmului bronșic. Nu în ultimul rând, aparatul permite și efectuarea unui test de rezistență a mușchilor respiratorii, atât în timpul inspirației, cât și expirației”, mai spune dr. Noemi Suppini.

Sistemul complex de testare funcțională pulmonară a fost achiziționat de Spitalul de Boli Infecţioase „Victir Babeş” cu fonduri europene. Costul aparatului depăşeşte 355.000 de lei cu TVA inclus.

 

Print Friendly, PDF & Email