Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara a primit, ca donaţie, un cazan termic de ultimă generație

Zilele acestea, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara este instalat un nou cazan termic, donat de Profi, ce va ajuta la încălzirea saloanelor, a cabinetelor medicale și a birourilor unității sanitare.

 

Noul echipament, în valoare de 30.000 de euro, a fost amplasat în clădirea care adăpostește centrala termică a spitalului. Unitatea sanitară avea două asemenea dispozitive pentru producerea agentului termic, însă unul dintre ele a suferit o avarie majoră, iar reparația lui nu ar fi fost rentabilă. Astfel, s-a optat pentru înlocuirea echipamentului. Noul cazan, obținut ca urmare a unei donații făcute de magazinele Profi, are o putere nominală de aproape 1000 de kW și produce agent termic care, la ieșirea din echipament, are o temperatură de 70 de grade Celsius. Acesta este complet automatizat, ira temperatura este monitorizată și reglată de pe calculator.

“Exact ca în cazul bătrânului panou electric, înlocuit în urmă cu câteva săptămâni, exista riscul unei avarii. O asemenea defecțiune la sistemul de producere a agentului termic ar fi dus la imposibilitatea încălzirii spitalului. Noi am fost singura unitate sanitară din Timișoara care nu a avut de suferit din cauza crizei de la compania de termoficare Colterm. Spitalul nostru a avut în permanență căldură și apă caldă. În condițiile în care Spitalul «Victor Babeș» este vârful de lance în lupta anti-covid 19, nu am vrut să riscăm ca în acestă iarnă să rămânem fără căldură. Cu un cazan defect, orice avarie la cel de-al doilea echipament ne-ar fi lăsat în frig”, declară managerul spitalului, prof. dr. Cristian Oancea.

Directorul general adjunct al Profi, Călin Costinaș, mai spune că, imediat ce a aflat de la primarul Timişoarei, Dominic Fritz, că spitalul riscă să rămână în frig în această iarnă, au căutat resursele pentru a-l pune la adăpost față de această amenințare. “Această contribuție se înscrie în seria acțiunilor noastre consecvente în favoarea sănătății, acțiuni ce au inclus dotarea unui vaccinobuz care să faciliteze vaccinarea în județ, donații de echipamente specializate și a unui vehicul frigorific ce permite Direcţiei de Sănătate Publică Timiș să transporte vaccinurile la temperaturile recomandate de producatori, pentru a menționa doar câteva dintre acestea”, mai spune acesta.

Cristian Oancea reaminteşte că multe dintre investițiile făcute în ultimii ani la Spitalul „Victor Babeș” au fost posibile datorită ajutorului comunității locale: de la echipamente medicale la instalații electrice și, acum, termice, de la medicamente la paturi pentru bolnavi și chiar lenjerie, de la alimente la apă sau chiar amenajări interioare: „Toate acestea înseamnă pentru noi o recunoaștere a eforturilor depuse în acești aproape doi ani de luptă împotriva unui virus care ne-a schimbat tuturor viețile”.

Primele probe cu noul cazan vor fi făcute săptămâna viitoare, după instalarea completă a echipamentului de automatizare, urmând ca, după aceea, sistemul de termoficare să funcționeze la capacitate maximă.

 

 

Print Friendly, PDF & Email