Spitalul Regional Timişoara, pus pe aşteptare pe termen nedefinit

De un nou şir de promisiuni guvernamentale legate de „iminenta” realizare a Spitalului Regional Timişoara, se pare că se alege praful de acest proiect.

 

O nouă dezamăgire?

După un nou „avânt” al promisiunilor, legate de numirea Guvernului Grindeanu, proiectele importante pentru Timişoara par să pice rând pe rând din lista de priorităţi de la nivel central.

Conform unui comunicat oficial al Ministerul Sănătăţii primit de Primăria Timişoara, proiectul mult-discutat al Spitalului Regional Timişoara este din nou pus pe aşteptare, în ciuda promisiunilor legate de demararea sa. Din adresa primită de Primărie reiese că Spitalul Regional de la Timişoara nu este o prioritate, fiind luat în calcul pentru o etapă de finanţare următoare.

„În acordul de parteneriat 2014-2020 au fost cuprinse trei Spitale Regionale de Urgenţă: la Cluj Napoca, Iaşi şi Craiova. Unde e Timişoara pe această listă? Timişoara nu e prioritară? E capitala unei vaste regiuni. Iată ce face Guvernul Grindeanu. Spitalul Regional Timişoara se va face într-o etapă ulterioară – formulă care e mereu utilizată în cazul Timişoarei, adică la anul şi la mulţi ani”, spune primarul Nicolae Robu.

Medicul Livius Cârstea, liderul judeţean al Sinidcatului Sanitas, spune că guvernanţii nu ar trebui să piardă din vedere faptul că Timişoara este un mare centru universitar şi că pe toată zona de vest cazurile care depăşesc un anumit grad de competenţă sunt transmise la Timişoara. „Dau un singur exemplu. La Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara sunt aduşi şi pacienţi de la jumătatea ţării. Timişoara este un centru medical vechi, un centru medical cu tradiţie, care nu poate fi lăsat pe din afară”, mai spune Liviu Cârstea.

 

Promisiuni uitate

Poziţia Ministerului Sănătăţii e surprinzătoare, în condiţiile în care la sfârşitul anului trecut se vehicula ideea reactivării acestui proiect.

Astfel, anul trecut, pe ultima sută de metri a mandatului Cabinetului Cioloş s-a anunţat intenţia de a se reactiva proiectul Spitalului Regional Timişoara, prin includerea sa în Planul de Investiţii Centenar, al cărui scop e să marcheze cu câteva proiecte de infrastructură relevante momentul marcării a 100 de ani de la Marea Unirea din 1918.

Conform reprezentanţilor Guvernului Cioloş, sub egida acestui program puteau intra proiecte majore de infrastructură din domeniile culturii, educaţiei şi cercetării, sănătăţii, transporturilor, societăţii informaţionale, digitalizării administraţiei, considerate priorităţi importante pentru dezvoltarea României.

Printre aceste proiecte se număra cel de încurajare a şcolarizării „România educată”, proiectul „Relansarea învăţământului tehnic profesional în sistem dual”, proiectul „România competitivă”, dar şi „Construcţia spitalelor regionale de urgenţă Iaşi, Timiş şi Craiova” , programele de modernizare a infrastructurii spitaliceşti, amplasamentul nou pentru Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare, precum şi autostrăzile ce leagă provinciile istorice, respectiv, Piteşti – Sibiu şi Iaşi – Târgu Mureş, precum şi drumul de mare viteză de pe Coridorul 9 (Bucureşti – Siret).

Includerea Spitalului Regional Timişoara pe această listă era neaşteptată, în condiţiile în care inclusiv pe plan local se pierduse speranţa că proiectul mai poate fi iniţiat în viitorul apropiat. Atunci se spunea că acest Plan de Investiţii Centenar va fi promovat în Parlament sub forma unui proiect de lege şi dacă acesta ar fi adoptat, Spitalul Regional Timişoara ar putea deveni ceva mai mult decât un simplu vis. Însă, conform adresei oficiale primite de Primăria Timişoara de la Ministerul Sănătăţii, proiectul a fost din nou pus pe aşteptare, pe termen nedefinit.

Print Friendly, PDF & Email