În maximum două săptămâni, Spitalul Judeţean de Urgență Timişoara va primi un computer tomograf de ultimă generaţie, care va funcţiona pe întreaga perioadă a pandemiei ca triaj suplimentar. Acesta va fi folosit pentru scanarea pulmonară a tuturor pacienţilor suspecţi care nu vor mai trece prin interiorul unităţii spitaliceşti în perioada dintre testarea Covid-19 şi primirea rezultatelor, potrivit Agerpres.
Managerul Spitalului Judeţean Timişoara, dr. Raul Pătraşcu, spune că, astfel, se va reduce şi mai mult riscul de contaminare a spaţiilor şi a personalului angajat, deşi există deja circuitele şi triajul epidemiologic necesare: „Computerul tomograf va veni într-un container special, cu toate avizele Direcţiei de Sănătate Publică şi CNCAN, pentru a putea fi pus în funcţiune şi va funcţiona pe toată perioada pandemiei ca triaj pentru toţi pacienţii suspecţi. Containerul va fi amplasat în deplină siguranţă, lângă spaţiul de triaj de la Unitatea Primiri Urgenţe, iar pacienţii suspecţi care au nevoie de testarea Covid-19 până la primirea rezultatelor testului vor fi scanaţi pulmonar în acel computer tomograf.”
Raul Pătrașcu precizează că dintre cei 4.317 de angajaţi ai spitalului, 21 au fost contaminaţi cu Sars-CoV-2 şi s-au vindecat în Spitalul „Victor Babeş” Timişoara, iar majoritatea sunt acum în perioada de izolare la domiciliu.
Acesta spune că, în urmă cu o lună, la Județean a început să testarea preventivă a întregului personal al spitalului, testările urmând să fie repetate pe toată perioada pandemiei.
Raul Pătraşcu mai spune că, după terminarea pandemiei, computerul tomograf va fi utilizat la dezvoltarea unui Centru de tratare a accidentelor vasculare cerebrale, și el de ultimă generaţie, în Spitalul Judeţean, pentru al cărui demers instituţia a făcut deja primii paşi: „Acesta poate oferi nu doar imagistică, ci şi partea de tratament intervenţional pe accident vascular.”
Computerul tomograf va fi achiziţionat cu 3.350.000 de lei, bani care vin de la Consiliul Judeţean Timiş.
Ultimele comentarii