Spectacole de operă şi filarmonică, la Festivalul Internațional Timișoara Muzicală

Turandot. Foto: Opera Naţională din Timişoara

Operele Turandot și Tosca, opereta Bal la Savoy, spectacolul de operă Otello și Opera Gala 2024, organizate de Opera Națională Română din Timișoara, precum și două concerte vocal-simfonice şi două simfonice sunt doar câteva dintre spectacolele incluse în Festivalul Internațional Timișoara Muzicală, organizat în perioada 26 aprilie – 31 mai.

 

Secțiunea lirică a festivalului cuprinde titluri reprezentative din creația pucciniană, dedicate Centenarului Puccini, Turandot (spectacol programat în 26 aprilie, la ora 19) și Tosca (15 mai, ora 19), pe scena Operei Naţionale din Timişoara, spectacole care beneficiază de participarea extraordinară a unor artiști invitați din țară și din străinătate, printre care soprana Dragana Radakovič şi dirijorii Guido Mancusi și Ciprian Teodorașcu.

Una dintre cele mai îndrăgite producții ale Operei, opereta Bal la Savoy, de Paul Abraham, în regia și coregrafia lui Răzvan Mazilu și cu scenografia lui Dragoș Buhagiar, va putea fi urmărită miercuri, 8 maide la ora 19, în sala Operei.

Opera timișoreană a fost invitată să susțină la finalul lunii mai o serie de concerte pe podiumul renumitei săli Royal Concertgebouw, din Amsterdam, din Olanda, una dintre cele mai faimoase săli de concerte din lume, unde artiștii timișoreni vor susține trei concerte sub titlul Opera Gala 2024. În preambulul acestui turneu internațional, publicul timișorean are posibilitatea unică de a viziona acest concert Opera Gala 2024 și pe scena Operei din Timișoara, tot în cadrul Festivalului Internațional Timișoara Muzicală, în data de 22 mai, începând cu ora 19.

Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul. Foto: Filarmonica Banatul

Primul eveniment al Filarmonicii Banatul Timișoara din cadrul acestei ediții a a Festivalului Internațional Timișoara Muzicală este Concertul vocal-simfonic din 2 mai, ora 19, la Sala Capitol. Evenimentul reunește Orchestra simfonică, dirijată de Radu Popa, și Corul „Ion Românu”, pregătit de Iosif Todea. Pe scenă se vor afla pianistul Daniel Ciobanu, solist în Rezidență al Filarmonicii Banatul Timișoara în Stagiunea 2023-2024, soprana Luiza Fatyol, tenorul Ovidiu Purcel și basul Mihai Damian.

Cu câteva zile înainte ca ortodocșii să celebreze Paștele, programul evenimentului îi introduce pe melomani în spiritul sărbătorilor pascale prin oratoriul Iisus pe Muntele Măslinilor, singurul oratoriu compus de Ludwig van Beethoven. Lucrarea evidențiază latura umană a lui Iisus mai mult decât cea divină și a fost creată într-o perioadă în care Beethoven începuse să-și piardă auzul. În programul serii este inclus și Concertul pentru pian și orchestră nr. 4 în sol major, op. 58, compus de același magnific Beethoven.

În 10 mai, de la ora 19, pe scena Sălii Capitol, va evolua violonista Sarah Nemţanu, prezentă pentru prima dată la Timișoara în cadrul concertului susținut alături de Orchestra Națională a Franței, ca parte a Programului Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Dirijorul britanic George Jackson propune publicului, pentru Concertul vocal-simfonic din 17 mai, de la Sala Capitol, Uvertura de concert In the South, de E. Elgar, Flos Campi, pentru violă, cor și orchestră de R. Vaughan Williams, și Cantata Belshazzar’s Feast, de William Walton.

Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara susține vineri, 31 mai, de la ora 19, la Sala Capitol, evenimentul de închidere a Festivalului Timișoara Muzicală. Concertul va fi dirijat de David Niemann, iar solistă va fi pianista Alexandra Dariescu. Aceasta va interpreta Concertul pentru pian și orchestră nr. 1, op 23 de Piotr Ilici Ceaikovski. Programul cuprinde, de asemenea, Dansurile simfonice, op. 45 de Serghei Rachmaninov.

Festivalul Timișoara Muzicală, ajuns la cea de-a XLVIII-a ediție, reprezintă una dintre cele mai longevive și reprezentative manifestări de gen, fiind înființat în stagiunea 1968-1969 la inițiativa muzicienilor Nicolae Boboc și Ion Românu, dirijori și directori ai Operei, respectiv ai Filarmonicii timișorene.

Programul integral al festivalului poate fi consultat pe paginile web ale Operei Naţionale din Timişoara sau Filarmonicii Banatul, de unde pot fi achiziționate biletele online, precum și de la agențiile de bilete ale celor două instituții.

Print Friendly, PDF & Email