Spectacole de muzică lăutărească românească, susţinute în Germania

Sursă foto: ICR Berlin

La împlinirea a zece ani de activitate asociația KulturTandem a organizat în Germania un spectacol dedicat muzicii lăutărești din România.

 

În 31 octombrie, etnologul și muzicianul Shaun Williams a susținut la sediul Pop Akademie, din Mannheim, o expunere pe tema „Muzica lăutărească românească în context european”. Shaun Williams, muzician american stabilit în România încă din anul 2016, a cărui teză de doctorat a constat în cercetarea tarafurilor și muzicii tradiționale a minorității roma din țara noastră, şi-a înființat propriul taraf luându-și numele de scenă Jean Americanul. Prelegerea s-a adresat în special publicului de specialitate și cursanților Pop Akademie, urmta de un dialog între prezentator, taraf și publicul prezent. La eveniment au participat, printre alţii, Cristina Nan, președintele Asociației KulturTandem, Rainer Kern, directorul festivalului Enjoy Jazz, Cristian Niculescu, directorul ICR Berlin, Derek von Kroch, directorul Pop Akademie din Mannheim, și Alexander Päffgen, profesor și compozitor în cadrul academiei.

În 1 noiembrie, la Betreibswerk, în orașul Heidelberg, a avut loc concertul suținut de Taraful Jean Americanul: Corina Sîrghi – voce, Shaun Williams – acordeon, violonistul Meltiade Mihalache, țimbalistul Marian Șerban și contrabasistul Constantin Nechita. Muzicienii au fost primiți cu entuziasm de către public, mulți dintre cei prezenți ascultând în premieră acordurile unui țambal.

Eevenimentele au fost organizate de Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin în parteneriat cu asociația KulturTandem, Pop Akademie Mannheim, Centrul de Cultură şi Documentare „Sinti und Roma” Heidelberg și Green Hours Jazz Club București, având susținerea Fundaţiei Baden-Württemberg prin programul Perspektive Donau.

„Cele două evenimente de la Mannheim și Heidelberg contribuie la promovarea la nivel internațional a creativității românești în raport cu patrimoniul cultural, susținerea dezvoltării dialogului și a cooperării bilaterale, precum și facilitarea dialogului cultural”, declară directorul adjunct al ICR Berlin, Florin-Silviu Ivan.

 

.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email