Spectacol lectură la Théâtre de l’Opprime din Paris, pe un text scris de doi timişoreni

Theatre de l'Opprime prezintă mâine, în cadrul ediției a 10-a a festivalului MigrActions, spectacolul lectură Animal Crossing.

Textul, scris în limba română de către Andrei Ursu, autor dramatic, și Victor Dragoș, actor și regizor, a fost tradus în limba franceză de către traducătoarea și interpreta de origine română Iasmina Iordache și adaptat de renumitul regizor francez Jean-Claude Fall.

Spunând povestea unei echipe mixte de polițiști de frontieră – un român și un maghiar care intră pe tură chiar înainte de Crăciun – textul vorbește despre problema curentă a migrației și a migranților din perspectiva unor oameni simpli care trebuie să-și facă datoria și să se confrunte cu o situație complexă, pe care nu o pot înțelege sau controla. Cele două personaje se raportează la problemă din punctul lor de vedere – rezultat al educației pe care au primit-o, a societății din care provin, a rolului societal pe care-l au de jucat și a felului în care se raportează în general la viață și oamenii din ea. Finalmente se raportează la ce li se întâmplă ca două ființe umane oarecare confruntate cu o situație complicată, care nu se pretează unor răspunsuri simple sau unor rezolvări clare. Textul încearcă să abordeze o problemă complexă cu umor și empatie, fără să arate cu degetul, dar totodată nedorind să ascundă nimic, ci să arate o imagine nefardată a realității.

Victor Dragoș, actor și regizor timișorean, absolvent UNATC, a coordonat o serie de evenimente sociale și spectacole de teatru forum, atât în țară, cât și în străinătate. Este unul dintre fondatorii Timișoara Refugee Art Festival (TRAF) care s-a aflat anul acesta la prima sa ediție, cât și al Basca – spațiu pentru solidaritate și acțiune.

Andrei Ursu este un autor dramatic și scriitor timișorean, absolvent al Facultății de Litere Timișoara, premiat la Concursul Național de Dramaturgie în 2009, membru fondator al teatrului independent Teatrul Linia lu' 7 și al Basca – spațiu pentru solidaritate și acțiune.

Print Friendly, PDF & Email