Spectacol de operă cu banderole albe, în semn de protest

Protest Opera Romana Timisoara fata de scoaterea orei de muzica din programa scolara (o) Foto Costi DumaArtiştii Operei Române din Timişoara au evoluat, duminică seara, cu banderole albe pe brațe.

 

La spectacolul de operetă Silvia, de Emmerich Kalman, care a avut loc aseară la Opera Română din Timişoara, atât soliștii, cât şi Corul și Orchestra Operei au purtat purtat banderole albe, în semn de protest faţă de propunerea scoaterii orelor de muzică din programa şcolară. Decizia a fost luată la propunerea sindicatului ORT.

Preşedintele Sindicatului Scena, din cadrul ORT, Dan Mircea Petcu,

Afirmă că, astfel, artiştii ORT au răspuns semnalului pe care, cu o seară înainte, l-au dat cei de la Filarmonica Banatul. „Nu ne vom opri aici. Este un prim semnal, după aceea urmează să luăm și alte hotărâri, dacă este nevoie vor recurge și la alte măsuri”, declară liderul sindical.

Acesta speră, totuşi, că acţiunile vor sensibiliza autorităţile: „Suntem 250 de oameni, pe scenă şi sub scenă. Având în vedere că sunt vândute toate biletele, mizăm pe încă 500 de spectatori care vor merge acasă și vor da un semnal familiilor lor.”

Într-una din variantele lansate în dezbatere de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, pentru planul de învăţământ pentru anul şcolar 2016 – 2017, este prevăzut ca ora de educaţie muzicală săptămânală să fie scoasă din programa pentru  elevii din clasele a 8-a.

Print Friendly, PDF & Email