Spații pentru evenimente puse gratuit la dispoziția comunității de Centrul de Proiecte Timișoara

MX – Muzeul „Corneliu Miklosi”. Foto: CPT

Primăria Timișoara, prin Centrul de Proiecte, continuă să deschidă spre comunitate o serie de spații culturale. În parteneriat cu administrația locală, organizatorii de evenimente din oraș pot beneficia gratuit de acestea.

 

„Parte din moștenirea Capitalei Europene a Culturii o constituie noile spații pe care Municipiului Timișoara le-a introdus în circuitul cultural al orașului. De la spații neconvenționale la clădiri istorice și foste clădiri industriale, spațiile gestionate de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara sunt gazde bune pentru expoziții, proiecții, dezbateri, lansări de carte, spectacole diverse. Aceste spații  sunt puse la dispoziția comunității, a organizatorilor de evenimente, a artiștilor și organizațiilor active în oraș”, declară reprezentanţii Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara.

Centrul caută parteneri pentru organizarea de evenimente în spațiile pe care le administrează: MX – Muzeul „Corneliu Miklosi”, galeriile Bastion 1, 2 și 3 (corpul de est al Bastionului Maria Theresia), Palatul Ștefania, Galeria 5, Centrul de Proiecte (parter și curte). Acestea pot găzdui expoziții, performance-uri, festivaluri, lansări de carte, conferințe, ateliere, proiecții de film, spectacole de teatru, concerte și altele.

În 2023, reamintesc reprezentanţii Centrului de Proiecte, cele opt spații au găzduit peste 120 de evenimente diverse, care au atras peste 40.000 de vizitatori. MX – Muzeul „Corneliu Miklosi” a găzduit evenimente precum festivalul de muzică experimentală Sabotage, târgul de publicații independente Sit&Read sau festivalul de gastronomie artizanală La Pas și, nu în ultimul rând, expoziția colectivă centrală Chronic Desire – Sete cronică, din evenimentul de deschidere Timișoara 2023, respectiv programul de performance și expoziție Zona &, din seria programul închiderii simbolice a Capitalei Europene a Culturii.

La Palatul Ștefania, vizitatorii au luat parte la o conferință pe tema restaurării bisericilor de lemn din Banat, organizată de Asociația Biserici Înlemnite, la concertele-surpriză din programul Light On –The Night-Art Festival și au vizitat expoziția de pictură naivă Am început să văd culorile, un proiect Prin Banat.

Galeriile Bastion 1, Bastion 2, Bastion 3, care constituie corpul estic al Bastionului Maria Theresia, au fost casa evenimentelor organizate de către House of European Institutes, un proiect al EUNIC România și Goethe Institut, precum și multe altele concerte și expoziții, precum Gala Absolvenților Facultății de Arte și Design.

Galeria 5 (str. Vasile Alecsandri, nr. 1) și parterul Centrului de Proiecte au devenit un loc potrivit pentru zeci de expoziții, workshop-uri și târguri, precum Harababura Vintage Fair, dar și pentru performance-uri de poezie, în cadrul Strada fără nume.

Pentru a încuraja accesarea acestor spații și în 2024, Centrul de Proiecte Timişoara invită artiștii, operatorii culturali și organizatorii de evenimente să contribuie la activarea acestor spații. În parteneriat, Centrul de Proiecte pune gratuit la dispoziție aceste spații, echipamente și o serie de servicii conexe, iar persoanele sau organizațiile partenere sunt responsabile de derularea unui program divers de activități și proiecte atractive pentru un public cât mai variat.

Toate aceste spații au deja un portofoliu bogat de evenimente și public și sunt încrezător că și anul acesta ne vom bucura de creativitate și calitate în aceste locuri. Nu sunt doar spații centrale, invităm organizatorii de evenimente și zona Traian, pe care vrem să o transformăm prin proiecte de regenerare urbană și cultură într-un al doilea centru al Timișoarei ”, declară Dominic Fritz, primarul Municipiului Timișoara.

Alexandra Rigler, directoarea Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, spune că în cadrul programului Timișoara 2023, aceste spații au găzduit artă ce conectează comunități diverse, idei care deschid lumea, spectacole memorabile ce au atras timișoreni și vizitatori din Europa întreagă: „Anul Capitalei Europene a Culturii este irepetabil, însă energia lui poate continua la nesfârșit. Invit toți operatorii de evenimente să considere aceste spații pe care le punem la dispoziție adevărate spații pentru comunitate, care atrag noi și noi categorii de public să participe la evenimente, să se întâlnească și să contribuie la orașul creativ și incluziv pe care ni-l dorim.”

Spațiile pot fi solicitate atât de către organizații și firme, cât și de către persoane active în domenii precum: cultură, educație, tineret, sport, implicare civică și socială, mediu. Prin intermediul unui formular online, cei care solicită un spațiu trebuie să detalieze proiectul propus, să prezinte un portofoliu relevant și un plan eficient de comunicare și de atragere a unor categorii de public variate. De asemenea, solicitanții se angajează că pot asigura un program de vizitare constant. Cererile vor fi analizate și selectate de către o comisie din cadrul Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara.

Pentru a doua jumătate a anului 2024, Centrul de Proiecte Timişoara va lansa un nou apel pentru consorții de parteneri care să asigure o programare constantă, de termen lung, pentru galeriile Bastion 1, Bastion 2 și Bastion 3.

Informații detaliate despre dimensiunile și dotările fiecărui spațiu, precum și formularul de solicitare a unui spațiu se găsesc pe pagina www.centruldeproiecte.ro/spatii.

Print Friendly, PDF & Email