Şpăgile pentru numirile în funcţii publice cu girul PSD Arad mergeau până la 10.000 de euro

15 persoane au fost puse sub urmărire penală de DNA, în aşa-numitul dosarul „Arad” – trei fiind parlamentari PSD –, iar opt dintre ele, printre care şi şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara au fost reţinute, DNA cerând arestarea lor preventivă. Potrivit DNA, șefii din DRDP Timișoara sau în alte instituții locale sau regionale, susținute de partid în acele funcții, ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid. Şpăgile erau de până la 10.000 de euro.

 

Potrivit DNA, azi au fost reţinuţi pentru 24 de ore Ispravnic Cristian, Horgea Cristian, Miuţescu Elisabeta, Dima Cristian, Lucaciu Mircea Andrei, Pascu Patriciu Mirel, Băeţan Vasile Alin şi Stoenescu Anca Patricia.

Ispravnic Cristian, director general regional al Direcției Regionale de Drumuri si Poduri Timișoara și vicepreședinte al PSD Arad, este acuzat de nouă infracțiuni de folosire a influenței sau autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, cinci infracțiuni de luare de mită, cinci infracțiuni de abuz în serviciu şi complicitate la folosirea influenței sau autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite în formă continuată.

Horgea Cristian, șef al Agenției de Control și Încasare Nădlac II și vicepreședinte PSD Arada, este cercetat penal pentru cinci infracțiuni de luare de mită din care una în formă continuată, trafic de influență în formă continuată, opt infracşiuni de folosire a influenței sau autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, patru infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la folosirea influenței sau autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Miuţescu Elisabeta, angajată în cadrul Agenției de Control și Încasări Nădlac II, este acuzată de trei infracțiuni de trafic de influență din care una în formă continuată, complicitate la folosirea influenței sau autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi complicitate la luare de mită.

Dima Cristian, angajat în cadrul Agenției de Control și Încasare Nădlac II, este pus sub acuzare pentru două infracțiuni de complicitate la folosirea influenței sau autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi două infracțiuni complicitate la luare de mită.

Lucaciu Mircea Andrei, șef la Departamentul Venituri din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri Timișoara, este acuzat de opt infracțiuni complicitate la folosirea influenței sau autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, luare de mită şi complicitate la abuz în serviciu.

Pascu Patriciu Mirel, șef al Departamentului Juridic din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri Timișoara și vicepreședinte al PSD Arad, este cercetat penal pentru folosirea influenței sau autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi complicitate la abuz în serviciu.

Băeţan Vasile Alin, inginer în cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri Timișoara, este cercetat penal pentru complicitate la folosirea influenței sau autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi complicitate la abuz în serviciu.

Stoenescu Anca Patricia, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Arad, este acuzată de abuz în serviciu.

De asemenea, au fost puşi sub urmărire penală trei parlamentari PSD de Arad şi încă patru angajaţi ai ai DRDP Timişoara sau ai Vămii.

Deputatul Căprar Dorel, președinte al PSD Arad, este cercetat penal pentru comiterea a 12 infracțiuni de folosire a influenței sau autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, două infracțiuni de complicitate la luare de mită, trei infracțiuni de folosire a influenței sau autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu.

Deputatul Tripa Florin, secretar executiv în cadrul Biroului Permanent al PSD Arad, este pus sub urmărire pentru două infracțiuni de folosire a influenței sau autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu.

Senatorul Chisăliţă Ioan, secretar executiv în cadrul Biroului Permanent al PSD Caraş-Severin, este acuzat de folosirea influenței sau autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi complicitate la abuz în serviciu.

Munteanu Bogdan, șeful Biroului Încasări Venituri din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri Timișoara, este cercetat pentru luare de mită în formă continuată şi trafic de influență în formă continuată.

Ioan Iaromir Zamiska, controlor trafic în cadrul Agenției de Control și Încasări Nădlac 1, este acuzat de complicitate la folosirea influenței sau autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi dare de mită.

Ţinte Raul și Lazarov Nicoleta, controlori trafic în cadrul Agenției de Control și Încasare Moravița, sunt acuzaţi de dare de mită.

Potrivit DNA, cercetările s-au desfășurat pe două paliere. Unul a vizat “protecția” oferită de persoanele cu funcții de conducere controlorilor de trafic, la locul de muncă, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 100 şi 500 de euro lunar. În cadrul unor agenții de control și încasare situate în punctele de trecere a frontierei ar fi existat obiceiul ca funcționarii care își desfășoară activitatea să încaseze de la transportatori, pe lângă taxele legale și sume de bani cu titlu de mită, pentru a nu constata și aplica anumite sancțiuni acestora, se arată în comunicatul DNA. Spre exemplu, pentru a oferi „protecție”, în perioada 2016 – noiembrie 2019, Elisabeta Miuțescu ar fi pretins și primit de la o persoană având funcția de controlor de trafic (martor în cauză) suma totală de 19.300 de euro.

Al doilea palier a vizat modalitatea în care se făceau angajările în structurile locale ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.), respectiv pe linie de partid și cu remiterea unor sume de bani.

Astfel, în perioada iunie-noiembrie 2019, Ispravnic Cristian, Horgea Cristian și Căprar Dorel Gheorghe și-ar fi folosit influența conferită de calitățile lor de persoane cu funcție de conducere în PSD pentru angajarea a cinci persoane pe funcțiile de controlor trafic în cadrul DRDP Timișoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi. „De menționat este faptul că posturile respective ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaților, urmând ca decizia finală să îi aparțină suspectului Căprar Dorel Gheorghe. Existau și situații în care candidaților care aveau susținere politică să nu li se mai pretindă și remiterea unor sume de bani”, se arată în comunicatul DNA.

Distinct de folosirea influenței politice pentru ocuparea posturilor de controlor trafic, mai spun procurorii anticorupţie, Ispravnic Cristian ar fi acceptat ca cele cinci posturi să fie ocupate prin fraudarea concursului, în schimbul unor sume de bani ce ar fi fost negociate între 5.000 și 10.000 de euro de persoană. Horgea Cristian ar fi pretins ca patru din cele cinci posturi să se ocupe în schimbul unor sume cuprinse între 4.000 și 10.000 de euro, iar Lucaciu Mircea (numit între timp șef al Departamentului Venituri) ar fi acceptat ca unul dintre posturi să fie ocupat în schimbul sumei de 4.000 de euro. În ceea ce-l privește pe deputatul Căprar Dorel, acesta ar fi pretins și acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remiși în mod direct la casieria organizației județene de partid.

De asemenea, cercetările au mai stabilit că șefii din cadrul D.R.D.P Timișoara sau în alte instituții locale sau regionale, susținute de partid în acele funcții, ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută.

Potrivit DNA, distinct de aceste sume lunare, persoanele cu funcții de conducere susținute în acele funcții de PSD ar fi avut obligația de a plăti și alte sume de bani, raportat la necesitățile de moment și solicitările persoanelor cu funcții de conducere din partid, identificându-se o asemenea situație când Căprar Dorel ar fi pretins și primit suma de 4.500 de lei de la Horgea Cristian, Lucaciu Mircea și Munteanu Bogdan (câte 1.500 de lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegații din Japonia. Într-un context asemănător, Ispravnic Cristian, Horgea Cristian, Pascu Patriciu-Mirel și parlamentarii Căprar Dorel, Tripa Florin și Chisăliță Ioan și-ar fi folosit influența pentru numirea, cu încălcarea legii, în posturi de conducere a lui Lucaciu Mircea și Pascu Mirel și pentru angajarea lui Băețan Alin. Stoenescu Anca, în calitatea sa de inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Arad, ar fi dispus, din considerente politice și cu încălcarea Legii educației naționale, eliberarea din funcție a unui inspector școlar pentru criticile aduse partidului.

Astăzi, cei opt inculpați – Ispravnic Cristian, Horgea Cristian, Pascu Patriciu Mirel, Lucaciu Mircea Andrei, Dima Cristian, Stoenescu Anca Patricia, Miuţescu Elisabeta, Băeţan Vasile Alin – sunt prezentați Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În această cauză, procurorii DNA au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

Print Friendly, PDF & Email