„Sora soarelui, lumina stelelor”, one-woman-show la Teatrul Maghiar din Timişoara

Foto: Petru Cojocaru

Sora soarelui, lumina stelelor va avea loc în premieră marți, 21 februarie, de Ziua Internațională a Limbii Materne, la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara.

 

Ideea spectacolului a fost propusă de Tar Mónika, actriță la Teatrul „Csiky Gergely” din Timișoara. Împletind baladele populare maghiare cu baladele lui Arany János, spectacolul are o atmosferă cu totul specială.

Sub conducerea regizorală a lui Balázs Attila, Tar Mónika reconstituie din punct de vedere cultural unul dintre cele mai autentice genuri de literatură, fie că este vorba despre baladele populare care au supraviețuit în numeroase versiuni, precum Júlia, fecioara prea-frumoasă sau Meşterul Manole, fie despre baladele scrise de cel mai mare poet epic maghiar, Arany János, precum cunoscuta Doamna Ágnes. Coregrafia este semnată Szekrényes László, de la „M Studio”, Sfântu Gheorghe, iar decorul, de Albert Alpár.

Misterul specific al baladelor, precum și temele și trăsăturile caracteristice genului nu sunt doar revigorate prin acest spectacol, ci sunt aduse într-un cadru interpretativ complet nou, spun reprezentanţii Teatrului Maghiar. Datorită muzicii tânărului compozitor Balázs Márk și animației create de Bálint Hunor, spectacolul construiește un sistem complex de simboluri în jurul figurii interpretei. Sora soarelui, lumina stelelor reușește să recreeze lumea baladei și simbolurile ei definitorii, nu doar la nivelul textului interpretat, ci și prin muzică și vizualitate

Premiera spectacolului – care va avea supratitrare în limba română – va avea loc marți, 21 februarie, iar a doua reprezentație va avea loc a doua zi, 22 februarie, de la ora 19, în Sala Studio.

Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de Bilete a Teatrului, de pe strada Alba Iulia nr. 2 sau online pe www.ticket.tm-t.ro

Print Friendly, PDF & Email