Soprana Marina Santrač își susține public examenul de licență, la Timișoara

Foto: Arhivă personală Marina Santrač

Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara organizează un eveniment liric, numit Proiectul „Mozart”, prilejuit de susținerea examenului de licență de către soprana Marina Santrač, studentă internațională a UVT.

 

Concertul, susținut miercuri, 29 iunie, începând cu ora 19, în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă din Timișoara, va conține două ópusuri semnate de W.A. Mozart, diferite ca gen, dar apropiate ca perioadă de compoziție, marcând, unul copilăria, celălalt adolescența geniului de la Salzburg.

Motetul Exsultate, jubilate. pentru voce de soprană, orchestră și orgă, a fost compus și prezentat public într-o primă variantă în 17 ianuarie 1773, în timpul șederii la Milano a compozitorului, cu puțin timp înainte ca acesta să împlinească 17 ani. Cunoscută ca varianta „Salzburg”, a fost mult timp pierdută și redescoperită abia în 1978. Totuși, varianta originală, cea de la „Milano”, a fost cea care s-a impus în decursul timpului și este și astăzi cea mai cântată.

Cea de-a doua lucrare din program, Bastien und Bastienne, este o operă comică cu caracter pastoral într-un singur act, una din cele mai timpurii lucrări de gen a lui Mozart, scrisă de acesta la numai 12 ani (1768). Lucrarea, de tip singspiel, cuprinde în afara ariilor și ansamblurilor vocal-instrumentale și un text vorbit sub formă de recitative, în genul operetei.

Distribuția solistică la fi completată cu un tenor și un bas, dintre actualii și foștii studenți ai Facultății de Muzică și Teatru, precum și de acompaniamentul unui grup instrumental de calitate.

Soprana Marina Santrač este născută în Serbia, în apropierea graniței cu România, în localitatea Vršac. A absolvit cu brio Academia de Artă din Novi Sad – Secția pictură, în anul 2018. A studiat în paralel Canto în cadrul Liceului de Muzică „Isidor Bajić”, studii încheiate cu succes în anul 2017. În 2018, a dat admitere la Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, Clasa de Canto a prof. univ. dr. habil. Marius Manyov, reușind prima la examenul de admitere. „Soprana manifestă un standard calitativ ridicat în toate genurile muzicii vocale clasice: operă, oratoriu și lied, demonstrat cu prilejul nenumăratelor apariții scenice din țară și străinătate, dar și a unui număr impresionant de premii dobândite în concursuri interne și internaționale”, spun reprezentanții Facultății de Muzică.

Print Friendly, PDF & Email