Soluțiile oamenilor de afaceri la problemele generate de pandemie, susținute de CJ Timiș, la nivel central

Foto: CJ Timiş

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a avut o întâlnire online cu Biroul Permanent al Consiliului de Strategie și Consiliere Economică, pentru a prelua propunerile reprezentanților oamenilor de afaceri di Timiş și de a le transmite și susține în fața decidenților publici de la nivel central.

 

Perioada actuală, una a provocărilor sanitare și economice nemaiîntâlnite în ultimele decenii, stă sub semnul uneia dintre cele mai mari contracții economice înregistrate de țara noastră. Astfel, pentru o revenire economică rapidă, este necesară priceperea și implicarea tuturor decidenților publici. În acest context, este important ca decidenții publici, mai ales cei din Guvernul României, să cunoască în mod direct realitățile economice cu care mediul de afaceri se confruntă în prezent”, declară reprezentanţii Consiliului Judeţean Timiş.

În acest sens, președintele CJ Timiș, Alin Nica, a solicitat reunirea online a Biroului Permanent al Consiliului de Strategie și Consiliere Economică, pentru a prelua propunerile reprezentanților oamenilor de afaceri și de a le transmite și susține în fața decidenților publici de la nivel central.

„Cred sincer că printr-o cooperare onestă, putem găsi soluții care să funcționeze și să vă ajute sa depășiți această perioadă mai ușor. Deși Consiliul Județean nu are atribuții executive în acest sens, dorim să venim în sprijinul dumneavoastră, în calitate de facilitatori ai dialogului instituțional, și să transmitem către ministerele de resort propuneri concrete de acțiune în limitarea efectelor economice negative”, le-a transmis președintele CJ Timiș, Alin Nica

Au fost discutate măsuri structurate pe domeniul fiscal, al protecției și ocupării forței de muncă sau de reducere a birocrației, care vizează relansarea economică la nivel regional și județean.

Potrivit reprezentanţilor CJ Timiş, în domeniul fiscal principalele propuneri rezultate se referă la nevoia ca pe perioada carantinării unei localități să se aprobe scutirea de la plata impozitelor pe clădire, rambursarea la termen a creanțelor aferente TVA și concediilor medicale, deblocarea măsurilor 2 și 3 specifice antreprenorilor din HoReCa și scutirea de la plata contribuțiilor sociale pentru acest sector. De asemenea, reprezentanţii mediului de afaceri au spus că se impune eficientizarea deductibilității unor chetuieli cu investițiile realizate în sectorul cercetare-inovare-dezvoltare, aceasta fiind o direcție importantă de dezvoltare a județului sau facilitarea utilizării semnăturii electronice din spațiul privat virtual. De asemenea, majoritatea participanților au subliniat nevoia de debirocratizare și de digitalizare a fluxurilor de documente de la nivelul instituțiilor publice.

Alin Nica anunţă că toate aceste propuneri vor fi înaintate spre analiză către ministerele de resort, în vederea sprijinirii celor mai afectate sectoare din economie, rolul CJ Timiş fiind acela de a facilita dialogul dintre decidenți și mediul de afaceri.

Consiliul de Strategie și Consiliere Economică, înfiinţat în luna februarie, reprezintă un mecanism de colaborare directă cu mediul economic și mediul universitar. Din cadrul acestuia fac parte președintele CJ Timiş, primarii Timișoarei și Lugojului, rectorii universităților publice și reprezentanți ai mediului de afaceri și ai corpului consular. Structura are la bază 13 segmente și cinci forme asociative, după cum urmează:

Industrie și cercetare-dezvoltare, domeniu reprezentat de Christian von Albrichsfeld, din partea DG Continental România;

IT&C – Sabin Totorean, de la DG Nokia România;

HoReCa și Turism – Corina Macri, președintele Horetim;

Antreprenoriat, IMM și Start-up – Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara;

Educație – dl. Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara;

Cultură – Sorin Predescu, de la Direcția Județeană pentru Cultură Timiş;

Energie și Mediu – Petru Opruţ, de la Agenția Protecția Mediului Timiș;

Mediu Asociativ și ONG – Carmen Popescu, de la UNPCPR;

Sănătate – Octavian Creţu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Timişoara;

Fonduri Europene – Sorin Maxim, directorul ADR Vest;

Infrastructură și Construcții – Ovidiu Șandor, Mulberry Consulting;

Agricultură și Industrie alimentară – Cosmin Popescu, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Timişoara;

Muncă – Marcel Miclău, directorul AJOFM Timiş;

Camera de Comerț Industrie și Agricultură Timiș – Florica Chiriţă, președinte;

Clubul de Afaceri Româno-German – Peter Hochmuth, președinte;

Camera de Comerț Italiană pentru România – Vincenzo Moderno, președinte;

Clubul Economic Nord-American – Ileana Gabor, președinte;

Clubul Oamenilor de Afaceri Româno- Francezi – Miron Costin, președinte.

 

 

Print Friendly, PDF & Email