“Solo”, noul roman din seria “James Bond”, lansat cu fast la Londra

“Solo”, noul roman din seria “James Bond”, o combinaţie reuşită între elemente de modernitate şi scenarii deja rodate, a fost lansat cu mult fast, la Londra.

Lansare SoloScriitorul William Boyd şi perso­najul James Bond întruchipează fieca­re în categoria sa chintesenţa spiritului britanic, fapt care oferă o strălucire specială celor mai recente aventuri ale agentului 007, dezvăluite, zilele tre­cute, la Londra, într-un roman al cărui autor l-a reinventat cu succes pe celebrul spion aflat în slujba suveranei britanice.

Acţiunea din noul roman “James Bond” începe la Hotelul Dorchester, din Londra. În aceeaşi clădire, construi­tă sub forma unui palat cu influenţe co­loniale, scriitorul William Boyd a pre­zentat romanul Solo, înainte de a încredinţa şapte copii semnate tot atâ­tor însoţitoare de bord, pentru a le tri­mite, la bordul unor splendide automo­bile Benson, pe Aeroportul Heathrow şi, de acolo, în lumea întreagă.

Această regie grandilocventă a lansat un roman scris pentru a da un suflu nou unei francize literare despre care se spune că pare prăfuită, în um­bra succesului copleşitor al francizei cinematografice cu agentul 007.

După cele 14 romane scrise de creatorul personajului James Bond, Ian Fleming, decedat în 1964, alţi şapte autori au lansat – cu mai mult sau mai puţin succes – 26 de volume care, deşi s-au vândut în peste 100 milioane de exemplare pe plan mondial, ara­reori au atins culmile succesului.

Penultimul roman din serie, Carte blanche, de Jeffery Deaver, apărut în 2011, a avut parte de o primire mult mai rece decât cel mai recent film din serie, Skyfall, un enorm succes, cu Daniel Craig în rolul agentului 007.

Când spun că scriu noua aven­tu­ră a lui James Bond, oamenii mă în­treabă dacă Daniel Craig va apărea în ea”, a dezvăluit William Boyd.

Acesta a mai spus că acţiunea din romanul său este plasată în anul 1969, “în momentul în care lumea era pe ca­le să se schimbe”, în perioada Războ­iului Rece, iar noul roman marchează revenirea la “stilul Bond clasic”. Scrii­torul spune că a descris în romanul său un agent 007 mai bătrân (în vârstă de 45 de ani), “dar mai puţin «oldschool», adică mai puţin sexist şi mai puţin rasist cum ar fi putut să pară uneori”.

William Boyd, care a citit toate ro­manele lui Fleming “în ordine cronolo­gică şi cu stiloul în mână2”, spune că nu a vrut să se îndepărteze de stilul clasic al agentului 007 şi că are particulari­tatea de a fi “scris scenarii pentru trei James Bond diferiţi – Sean Connery, Pierce Brosnan şi Daniel Craig”.

Dacă ar depinde de el, William Boyd spune că ar alege un al patrulea actor, Daniel Day Lewis, pentru a-l interpreta pe James Bond într-o adap­tare cinematografică a romanului Solo care, după părerea sa, nu va fi însă rea­lizată niciodată. “Acţiunea din «Solo» se derulează în 1969, în timp ce toate fil­mele cu James Bond sunt contempo­rane şi se îndepărtează tot mai mult de romanele lui Fleming”, a adăugat Wil­liam Boyd, care însă nu regretă aceas­tă situaţie.

Precedentele două romane din această serie s-au intitulat Carte blanche, de Jeffery Deaver, şi Devil May Care, de Sebastian Faulks, fiind publicate în 2011, respectiv în 2008.

Noul roman din seria “Bond” a fost publicat pe 26 septembrie în Marea Britanie, de Editura Jonathan Cape – editura originală a scriitorului Ian Fle­ming, parte a editurii Vintage Publi­shing – şi de editura HarperCollins în America de Nord. Romanul Solo este publicat în 2013, anul care marchează cea de-a 60-a aniversare a personajului James Bond, introdus în lumea literară de scriitorul Ian Fleming, în romanul Casino Royale, apărut în 1953.

Fundaţia care administrează drep­tu­rile de autor asupra operelor scriito­rului Ian Fleming a anunţat, la începu­tul acestui an, că a semnat un contract pe ze­ce ani cu editura Random House Group pentru a publica toate romanele din seria “James Bond”, în format print şi e-book.

Catalogul “Bond” este unul dintre cele mai râvnite din industria editorială, romanele din această serie înregistrând vânzări de peste 100 de milioane de copii la nivel mondial.

Print Friendly, PDF & Email