Software de 22 de milioane de lei cu utilizare incertă, la Inspectoratul de Construcţii

Seria achiziţionării de programe software neperformante continuă cu Inspectoratul de Stat în Construcţii. După controalele făcute inclusiv la instituţia de profil din Timiş, auditorii nu au fost lămuriţi de ce s-au cheltuit, la nivel naţional, 22 de milioane de lei pentru un software care, deşi era menit să simplifice activitatea instituţiei, pare să fi avut un efect contrar.

 

Reclamaţii şi în Timiş

Vrând să verifice oportunitatea achiziţionării de software de către instituţiile publice, o echipă de auditori ai Guvernului a analizat pe parcursul anului trecut, la Inspectoratul de Stat în Construcţii, precum şi la inspectoratele Timiş, Argeş, Braşov, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Ialomiţa, Iaşi, Mureş, Prahova şi Vâlcea, efectele „Sistemului Informatic destinat Managementului Activităţii Inspectoratului de Stat în Construcţii”. Pentru acest program s-au plătit 22.630.000 de lei.

Echipa de auditori a constatat numeroase nereguli cu privire la funcţionarea acest sistem. Conform rezultatelor controlului, deşi scopul proiectului a fost de simplificare a procedurilor de lucru, au fost  semnalate disfuncţionalităţi serioase cu privire la funcţionarea acestui sistem informatic. Printre hibele remarcate s-a menţionat necorelarea modulului „Registratură” cu restul modulelor, „ceea ce conduce la dublarea muncii de înregistrare a documentelor”, lipsa modulului pentru controalele privind eficienţa energetic㔺i dificultăţi cu privire la generarea rapoartelor trimestriale ale activităţilor de control şi inspecţie.

Totodată, s-a constatat că, peste tot, crearea dosarelor obiectiv în sistemul informatic necesită un timp îndelungat şi operaţiuni repetate de înscriere a datelor de identificare a obiectivului, cu deschiderea mai multor ferestre (judeţ, localitate, investitor), iar „programul are dese întreruperi, intrând în modulul eroare de sistem.”

În concluzie, şi această situaţie a confirmat faptul că achiziţiile de software reprezintă un punct nevralgic al investirii banilor publici, nepriceperea celor care iniţiază sau avizează cumpărarea diverselor programe având efecte dintre cele mai dezastruoase.

 

Rezultate pe măsură

Cu sau fără legătură directă cu lucrul cu acest software, un control dat publicităţii în acest an de către Corpul de Control al fostului prim-ministru Dacian Cioloş, la Inspectoratele de Stat în Construcţii, nominaliza Timişul printre judeţele în care, deşi numărul acţiunilor de control şi inspecţie a fost semnificativ, numărul amenzilor aplicate a fost foarte mic.

În perioada cuprinsă între trimestrul IV 2010 şi trimestrul IV 2014, de exmplu, Inspectoratul Judeţean în Construcţii Timiş a raportat 18.079 de activităţi de control şi inspecţie, dar a dat 70 de amenzi, în cuantum total de 174.510 de lei.

În acelaşi raport s-a mai atras atenţia că au fost sancţionate fapte care trebuiau să fie constatate şi sancţionate de către compartimentele de specialitate cu atribuţii de control din cadrul autorităţilor administraţiei publice locale.

Cu privire la paralelismul pe linie de control în domeniul construcţiilor al unor structuri precum Poliţie Locală, Inspectoratul în Construcţii sau Direcţiile de Urbanism din Primării, arhitectul timişorean Radu Radoslav spune: „Nu aş zice că ar fi mai indicat să rămână o singură structură. Important este ca toate să-şi facă treaba. Se întâmplă însă, în situaţii când mai multe structuri se ocupă de acelaşi domeniu să se paseze responsabilităţi de la una la alta."

Print Friendly, PDF & Email