Şoferii şi vatmanii din Timişoara, în prag de grevă

Sindicatul Armonia din cadrul Societăţii de Transport Public din Timişoara, fostă RATT, a depus petiție la Prefectura Timiş, prin care își cer drepturile salariale restante. În caz de neplată, ameninţă cu greva.

 

Angajaţii Serviciului de Transport Public Timişoara, fostă RATT, şi-au cerut, azi, salariile restante în Comisia de Dialog Social a Prefecturii Timiş, motivând că nu le-au intrat în conturi integral banii pe luna decembrie 2017 şi că pe noiembrie i-au primit în mai multe tranşe, de 200 – 300 de lei.

În petiţie se solicită plata la zi a salariilor, demiterea directorului general, Ioan Goia, şi renegocierea contractului colectiv de muncă.

La Comisia de Dialog Social a participat directorul general adjunct al STPT, Nicolae Bitea, care susţine că, de la data depunerii petiţiei, drepturile salariale pentru luna decembrie au fost achitate „în mare parte”.

În privinţa celorlalte celelalte solicitări, privind demiterea directorului general şi renegocierea contractului colectiv de muncă, prefectul de Timiş, Eva Andreaş, spune că acestea nu sunt de competenţa comisiei, recomandându-le semnatarilor petiţiei să se adreseze Comisiei de Dialog Social de la nivelul Primăriei.

În urmă cu o săptămână, reprezentanţi ai sindicatului angajaţilor STPT au cerut printr-o petiţie adresata primarului Timişoarei, Nicolae Robu, achitarea salariilor restante pe luna decembrie 2017. Primarul le-a promis că suma restantă, de circa două milioane de lei, va fi virată în tranşe, în funcţie de încasări, astfel ca, până cel târziu la finele acestei săptămâni, sp fie aduse salariile la zi. Dar, explica Nicolae Robu, încasările din acest an la bugetul local sunt foarte mici, de câte 200.000 – 300.000 de lei zilnic, iar Primăria are de achitat restanţe. Care, potrivit edilului, restanţele sunt cauzate de faptul că în conturile Pprimăriei au intrat până în 10 decembrie 2017 cu 7 milioane de lei mai puţin decât trebuia, iar priorităţile s-au îndreptat spre plăţile la Eon Gaz pentru a se asigura încălzirea timişorenilor racordaţi la sistemul centralizat de căldură.

Aproximativ 1.200 de salariaţi – de la vatmani şi şoferi, la personal auxiliar – sunt cu salariile întârziate. Aceştia au ameninţat că, dacă nu-şi vor primi restanţele salariale, nu vor mai ieşi pe traseu.

 

Print Friendly, PDF & Email