Societatea „Timişoara”: “PSD dezvoltă o subtilă strategie politică şi de propagandă, de confiscare a simbolurilor rezistenţei anticomuniste şi antifeseniste”

Societatea Timisoara sigla si Florian MihalceaSocietatea „Timişoara” anunţă că refuză vehement tentativele de confiscare propagandistică puse la cale de reprezentanţii locali ai PSD: „Urmează să confişte şi Proclamaţia de la Timişoara”.

 

O lansare de carte plasată sub semnul unor controverse

Consiliul Judeţean Timiş şi Centrul Intercultural „George Şerban” au lansat, miercuri, 14 mai, volumul de articole intitulat Nu cedaţi!, semnate de George Şerban. Volumul cuprinde atât o colecţie de articole semnate de George Şerban, cât şi consideraţii despre activitatea civică a acestuia, textul Proclamaţiei de la Timişoara, document-simbol pentru Timişoara post-revoluţionară, al cărui co-autor a fost George Şerban, pagini din manuscrisul documentului, iniţiative legislative din Parlamentul României, fragmente din romanele politice ale autorului, interviuri şi fotografii din arhiva familiei. La lansarea cărţii, unul dintrei cei care au luat cuvântul a fost Titu Bojin, preşedinte al CJ Timiş şi al PSD Timiş.

“Preşedintele CJ Timiş nu ne va confisca propagandistic”

Societatea „Timişoara” a reacţionat faţă de ceea ce a numit a fi tentativa de confiscare propagandistică a unor valori şi simboluri ale rezistenţei anticomuniste şi, apoi, ale rezistenţei antifeseniste: „Societatea «Timişoara» constată că PSD dezvoltă o nouă şi subtilă strategie politică şi de propagandă (în care au fost întotdeauna greu de egalat!) prin care confiscă simbolurile rezistenţei anticomuniste, de dinainte de Revoluţie, şi antifeseniste, de după”.

În acelaşi comunicat de presă emis de Societatea „Timişoara” mai este semnalat şi faptul că “prin părinteasca purtare de grijă a preşedintelui CJ Timiş, Titu Bojin, cel care ne-a asigurat că poate, prin calde îmbrăţişări, obliga primarii Opoziţiei să se alăture viitorului partid unic, acesta caută să ia în stăpânire publicistica lui George Şerban. Urmează la rând ca domnul preşedinte (Titu Bojin – n.red.) să confişte şi Proclamaţia de la Timişoara”.

Practicile de lucru ale reprezentanţilor actualei Puteri, avertizează reprezentanţii Societăţii „Timişoara”, mizează pe utilizarea unor instrumente mediatice aservite unor grupuri de interese, pe macularea unor simboluri, pe distorsionarea unor realităţi istorice şi pe dezinformarea publicului, prin manipulare .„La Antena 3 este confiscată moştenirea regalităţii, dar şi durerea victimelor dictaturii, memoralizată în documentarele doamnei Lucia Hossu Longin: toate sunt acaparate prin trustul de presă Intact, în folosul domnului Dan Voiculescu, care pentru semenii noştri cu mintea limpede rămâne (totuşi!) simbolul foştilor torţionari cu care a fost ortac ideologic”.

Faţă de aceste practici pe care le numesc manipulatorii şi faţă de modul în care preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, încearcă să se folosească de simboluri ale rezistenţei anticomuniste, mai spun membrii Societăţii „Timişoara”, precizând că refuză orice fel de tentativă de confiscare propagandistică şi de manipulare ideologică: “Pe noi, cei câţiva care am mai rămas prin Societatea «Timişoara», nu ne va confisca propagandistic (preşedintele C.J.T. Titu Bojin – n.red.) oricâte îmbrăţişări are în planul de activitate la propaganda de partid”.

Daniel Vighi: „Societatea «Timişoara» nu poate fi disociată de semnificaţia şi importanţa Proclamaţiei de la Timişoara”

daniel vighiScriitorul şi conferenţiarul universitar Daniel Vighi, vicepreşedinte al Societăţii „Timişoara”, a opinat că tentativa autorităţilor judeţene de a confisca, prin asociere, un text cu valoare simbolică pentru ceea ce a însemnat rezistenţa anti-fesenistă din Timişoara, se înscrie pe linia unei strategii de maculare a unor valori, strategie specifică propagandei comuniste. Acesta a declarat şi că reprezentanţii Societăţii nu au fost înştiinţaţi în prealabil despre includerea textului Proclamaţiei de la Timişoara în volumul lansat miercuri şi nici despre faptul că preşedintele  CJ Timiş, Titu Bojin, va vorbi la lansare, în condiţiile în care, adaugă scriitorul timişorean, „nu suntem, totuşi, de ocolit în aceste situaţii. Societatea «Timişoara» nu poate fi disociată de semnificaţia şi importanţa «Proclamaţiei de la Timişoara». George Şerban, membru marcant al societăţii civile timişorene, a elaborat o primă formă a textului Proclamaţiei, formă ce a fost apoi supusă dezbaterii tuturor membrilor Societăţii «Timişoara», care au convenit asupra conţinutului final al documentului”.         

“Dan Voiculescu, un simbol al foştilor torţionari cu care a fost ortac ideologic”

Societatea „Timişoara” a avertizat şi cu privire la practicile de lucru ale reprezentanţilor actualei Puteri, despre care precizează că mizează tocmai pe utilizarea influenţei unor instrumente mediatice aservite grupurilor de interese care susţin puterea, pe macularea unor simboluri, pe distorsionarea unor realităţi istorice şi pe dezinformarea publicului, prin manipulare .

În ce priveşte practicile de lucru ale Trustului Intact, controlat de Dan Voiculescu, reprezentanţii Societăţii „Timişoara” semnalează modul în care angajaţii acestui trust media înţeleg să creeze asocieri menite să denatureze realitatea şi să contureze publicului o percepţie eronată: “Lupta ţăranilor împotriva colectivizării din «Memorialul Durerii» se regăseşte în aceea a bieţilor ţărani de la Nana reprezentaţi de lupta doamnei Tiţa lui Dionisie”.

În plus, mai spun reprezentanţii Societăţii „Timişoara”, la Antena 3 este confiscată moştenirea regalităţii, dar şi durerea victimelor dictaturii, memorializată în documentarele Luciei Hossu Longin: „Toate sunt acaparate prin Trustul de presă Intact, în folosul domnului Dan Voiculescu, care pentru semenii noştri cu mintea limpede rămâne (totuşi!) simbolul foştilor torţionari cu care a fost ortac ideologic”.

Print Friendly, PDF & Email