Societatea Timișoara dezaprobă introducerea lui Adrian Cioroianu pe lista indezirabililor lui Putin

Adrian Cioroianu Foto citynewsSocietatea Timișoara consideră un grav atentat la libertatea de exprimare decizia guvernului de la Moscova de a declara persona non-grata 89 de europeni, dintre care cinci cetățeni români, printre care și istoricul Adrian Cioroianu.

 

Fost ministru de Externe și viitor ambasador al României la UNESCO, Adrian Cioroianu este şi membru al Societății Timișoara. Fapt pentru care

Societatea Timişoara anunţă că se solidarizează cu Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe şi membru al acestei Societăți, în semn de protest faţă de decizia Moscovei de a le interzice, lui şi altor 88 de europeni, intrarea pe teritoriul rus.

Societatea Timişoara spune că acest gest de forță este perceput de lumea democratică drept o încercare a regimului lui Vladimir Putin de a intimida personalitățile care critică politica Rusiei. „Dezaprobăm ferm introducerea pe lista indezirabililor lui Putin a colegului nostru Adrian Cioroianu și a celorlalți cetățeni europeni care au primit interdicție de a intra pe teritoriul rus”, se arată într-un comunicat de presă al Societăţii Timişoara, remis redacţiei.

Zilele trecute, Iulian Chifu, fost consilier prezidenţial în timpul mandatelor lui Traian Băsescu şli actual preşedinte al Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning, a prezentat o listă cu 89 de persoane cărora li s-a interzis să intre în Rusia. Listă datată 26 mai, pe care afirma că a primit-o din partea unui prieten rus şi pe care figurează şi cinci români, respectiv Iulian Chifu, Eugen Tomac, preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Gheorghe Haţegan, director general adjunct la Transgaz, Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe în Cabinetul Tăriceanu, avizat recent pentru postul de delegat permanent pe lângă UNESCO, şi Liviu Chondon, comandor al Forţelor Navale Române.

Pe listă mai apar, printre alţii, liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, Jerzy Buzek, fostul preşedinte al Parlamentului European, vicepremierul britanic Nick Clegg, John Sawers, fost director al MI6, Stefan Fule, fost comisar european pentru extindere, şi Karl Schwarzenberg, fostul ministru ceh de Externe. Lista cuprinde şi europarlamentari şi lideri politici din Germania, Spania, Suedia, Olanda, Letonia, Danemarca, Lituania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Cehia, Estonia, Franţa, Grecia şi Finlanda.

Ministerul de Externe a anunţta, la scurt timp după publicarea acestei liste, că va solicita explicaţii în legătură cu românii cărora le este interzisă intrarea pe teritoriul rus.

Print Friendly, PDF & Email