Situl arheologic Iarcuri – Corneşti are mari şanse să fie inclus în patrimoniul UNESCO

Cercetările de anul acesta sunt făcute de arheologi de la Muzeul Naţional al Banatului, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău şi de la Freie Universitat Berlin. Foto: Dani Amariei

Arheologi de la Muzeul Naţional al Banatului vor ca ca situl arheologic Iarcuri de la Corneşti să fie inclus în patrimoniul UNESCO. Acest sit, ridicat în urmă cu aproximativ 3.000 de ani, este considerat cea mai mare fortificaţie de Epoca Bronzului din Europa.

 

Cercetările realizate până acum la situl arheologic Iarcuri de la Corneşti, întins pe o suprafață de peste 1700 de hectare, au fost concentrate pe momentul genezei și dispariției acestei fortificații datând din Epoca bronzului târziu, arheologii constatând că, aparent, valurile acesteia au fost construite simultan, spun reprezentanţii Muzeului Naţional al Banatului, pe pagina de Facebook a instituţiei.

Pentru a afla cine au fost cei care au construit-o, au început, spun ei, cercetarea bronzului mijlociu de la Corneşti. „Așezarea fortificată aparținând Epocii bronzului mijlociu de la Cornet (1900-1600 î.Hr) este, din punct de vedere planimetric și al investigațiilor geofizice, similară cu cea de la Iarcuri, fiind descoperite și legături între ceramica de bronz mijlociu și cea de bronz târziu. Scopul acestei cercetări este înțelegerea relației cronologice dintre cei care au locuit acest spațiu înainte și cei care îl vor folosi pe perioada funcționalității fortificației uriașe”, mai spun reprezentanţii Muzeului Naţional al Banatului.

Cercetarea din acest an este realizată de arheologi de la Muzeul Naţional al Banatului, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău şi de la Freie Universitat Berlin. Aceştia cercetează două complexe care par a fi, la o primă vedere, locuințe similare cu cele pe care le-au descoperit în anii interiori, însă, dat fiind numărul mare de rămășițe de oase de animal, coarne, unelte specifice folosite pentru prelucrarea acestora, iau în calcul ipoteza că e vorba mai degrabă de un atelier.

Reprezentanţii Muzeului Naţional al Banatului spun că doresc includerea sitului de la Cornești – Iarcuri în patrimoniul Unesco, fortificația îndeplind toate criteriile pentru clasarea sa, ultimul punct de pe listă fiind existența unui punct muzeal sau a unei baze de cercetare, demersurile de construcție fiind deja demarate.

Cercetarea arheologică sistematică de la Cornești – Iarcuri a fost inițiată în anul 2007, de arhitectul Alexandru Szentmiklosi și de Bernhard Heeb, arheolog al Muzeului de Pre si Proto-istorie din Berlin, fiind sprijinită financiar de către Consiliul Județean Timiș, Deutsche Forschungsgemeinschaft și Statul Hessen prin inițiativa Loewe.

Fortificaţia de la Corneşti a fost descoperită de arheologi de la Muzeul Naţional al Banatului în anul 2007. Descoperirea, făcută cu ajutorul imaginilor transmise prin satelit, este considerată de către aceştia ca fiind extraordinară. Fostul director al muezului, Dan Leopold Ciobotaru, spunea la vremea respectivă că, dacă descoperirile de pe teren vor confirma observaţiile din satelit, fortificaţia ar putea deveni cea mai mare descoperită vreodată în Europa.

 

Print Friendly, PDF & Email