Sistem GPS, accesibil călătorilor cu mijloacele de transport în comun, lansat la Timişoara

Sursă foto: PMT

La Timişoara a fost lansat astăzi un sistem integrat cu GPS, aplicație și Open Data, care ajută călătorii să afle în timp real cât mai au de așteptat în stație.

 

Datele GPS sunt citite în Tranzy.app, iar sistemul permite afișarea orarului pentru fiecare mijloc de transport în comun în parte, cu sosirile și plecările din stații, dar și poziția în timp real, pe hartă, a tramvaielor, autobuzelor și troleibuzelor aflate pe traseu în acel moment, pe o linie selectată. Astfel, călătorii vor afla dacă au timp să prindă în stație mijloacele de transport în comun, când este programat să ajungă următorul, dar și când vor ajunge la destinație. Într-o primă etapă, dacă va fi necesar, sistemul va fi optimizat în funcție de feedback-ul utilizatorilor, iar în perioada următoare vor fi reprogramate ecranele din stații.

“Facem azi încă un pas pentru creșterea atractivității și predictibilității transportului public în Timișoara. De azi, timișorenii au la dispoziție pe telefon o aplicație ușor de folosit care îi ajută să își planifice deplasările și să nu mai piardă timp inutil în stații. Este o facilitate pe care timișorenii care folosesc transportul public o așteaptă de ceva vreme și mă bucur că acum devine realitate. Strategia noastră este să transformăm transportul public în principala opțiune de călătorie a timișorenilor. Sistemul de mobilitate al oricărui oraș modern are în centru un sistem de transport public eficient. Vom continua cu înnoirea flotei de transport public, în câteva zile urmând să ajungă la Timișoara primul tramvai dintr-un nou lot de 17 tramvaie moderne”, declară primarul Dominic Fritz.

Această colaborare creează un cadru în care oricine poate contribui la îmbunătățirea serviciilor de transport și la dezvoltarea de noi produse și servicii orientate către călători. Ne dorim ca această inițiativă să stimuleze implicarea comunității de dezvoltatori și să îmbunătățească calitatea și acoperirea datelor deschise existente în transportul urban. Timișoara se angajează să sprijine astfel de parteneriate strategice, care să genereze oportunități noi de creștere și să îmbunătățească calitatea vieții locuitorilor săi. În plus, încurajăm mediul academic și dezvoltatorii locali să se implice și să acceseze datele disponibile prin portalul de Open Data pentru mobilitate, pentru a contribui la dezvoltarea aplicațiilor și serviciilor dedicate transportului și a mobilității urbane”, spune Constantin Cocheci, directorul general al STP Timișoara.

Pentru a folosi aplicația Tranzy.app, este necesară descărcarea și instalarea acesteia din Google Play sau Appstore. Instalarea aplicației se face rapid și ușor și durează mai puţin de două minute.

Sistemul dezvoltat de Primărie, Societatea de Tansport Public Timişoara şi Societatea Metropolitană de Transport Timișoara permite călătorilor să folosească localizarea curentă pentru a planifica o călătorie, să verifice notificările despre modificări sau întreruperi în circulație și să acceseze informații utile legate de transportul în comun. Harta actualizată poate fi consultată și pe site-ul stpt.ro.

Primăria anunţă că GPS-urile au fost montate pe toate mijloacele de transport în comun – 235 în total – care circulă pe 55 de linii, inclusiv pe liniile metropolitane. Datele de GPS sunt furnizate de Orange România și Arobs Track GPS, iar platforma de management de flotӑ pe care o opereazӑ STPT de către Tranzy.ai, care a implementat astfel de soluții și în Cluj-Napoca, Iași, Chișinău și Botoșani.

„Vizibilitatea mijloacelor de transport în comun aflate pe traseu” a fost unul dintre proiectele câștigătoare în cadrul campaniei de bugetare participativă Timișoara decide. Proiectul propunea instalarea de dispozitive GPS în mijloacele de transport în comun, preluarea informațiilor în timp real pe un server centralizat și afișarea acestora pe o hartă electronică a orașului/zonei metropolitane.

Print Friendly, PDF & Email