Sistem de climatizare performant, instalat la școala specială „Pufan”

La Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Constantin Pufan” a fost instalat un sistem de climatizare performant, electric, care ar putea chiar să înlocuiască încălzirea pe gaz, pe timp de iarnă, la costuri mai mici. În plus, inhibă inclusiv virusul Sars-CoV-2.

 

Valoarea investiției, asigurată de Consiliul Județean Timiș, este de un milion de lei, cu TVA inclus. Sistemul de climatizare îmbunătățește condițiile în care se desfășoară activitățile instructiv- educative și terapeutice pentru copiii cu deficiențe de auz și deficiențe asociate înscriși la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Constantin Pufan”.

A fost instalat un sistem performant cu funcționare în pompă de căldură în detrimentul celui clasic cu chiller, datorită performanței energetice superioare și a fiabilității în exploatare pe termen lung, transmit reprezentanții CJ Timiș. Acest sistem, adaugă ei, include unități interioare cu sistem inovativ de purificare de aer, neutralizează agenți poluanți, mucegaiuri, bacterii, viruși, având certificare inclusiv pentru Sars-CoV-2.

„Acest sistem poate funcționa eficient și pe perioada iernii, cu un consum energetic redus față de un cazan pe gaz. Trebuie menționat că, în ceea ce privește încălzirea, școala dispune de centrală proprie pe gaz, însă noul sistem de climatizare, electric, ar putea însemna facturi mai mici pe timp de iarnă, în noul context al costurilor la energie. Această investiție este o dovadă a faptului că nu facem rabat la calitate și gândim proiecte cu impact pe mai multe paliere. Am aprobat această lucrare în primul rând cu gândul la sănătatea copiilor, având în vedere sistemul de purificare”, explică Marian Constantin Vasile, administrator public al județului.

Acesta adaugă că a fost montată câte o unitate interioară în fiecare încăpere în care se desfășoară activități, 78, în total. De asemenea, au fost montate două sisteme individuale pentru magazia de legume și magazia de alimente, unde se poate menține o temperatură constantă de 8°C, pentru  depozitarea  în  condiții  optime a alimentelor stocate.

Pe toata durata garanției, de trei ani, se asigură mentenanța aparatelor, cu pregătirea sistemului pentru iarnă și vară.

Print Friendly, PDF & Email